Търсене в този блог

вторник, 17 септември 2019 г.

ЧИЙЗКЕЙК В БУРКАНЧЕТА SOUS VIDE




Ровейки из Интернет за различни рецепти за новата ми играчка – апарата за sous vide, попаднах на идеята да се използва за приготвянето на чийзкейк. Идеята ми допадна по три основни причини – чийзкейкът изглежда симпатично под формата на индивидуални порции в бурканчета, печен е, както е в оригиналния му вариант, и най-вече – ако бурканчетата не се отворят, теоретично би трябвало да има доста дълъг срок на годност в хладилника. Чисто теоретично де – кой ще ти ги гледа само без да ги пипа цяла седмица или 10 дни?!? Следващата стъпка беше да се метна на мотора и да купя подходящи малки бурканчета с плътен капак и да си потърся вече целенасочено рецепти за чийзкейк sous vide. Харесах две – една в един англоезичен сайт и една във френски (втората ме спаси от пресмятането на унции в грамове, за което съм искрено благодарен на французите). От английската обаче взаимствах основата на чийзкейка и трябва да кажа, че хич, ама хич не съжалявам, макар и да излезе малко по-скъпа от оригиналната основа, описана тук.

Необходими продукти (за 8 порции):
300 гр. бисквитки “Oreo
500 гр. сирене „Крема“ (в оригиналните рецепти беше “Philadelphia”)
200 гр. заквасена сметана
120 гр. захар
3 яйца
кората на един лимон
1 ванилова есенция
сладко от боровинки за гарниране (може и друго според вкусовете)

Приготвяне
Започва се с основата на чийзкейка. За целта в домакинския робот се разбиват до хомогенност бисквитките “Oreo”.


Сместа се разпределя равномерно в бурканчета и се утъпква плътно за дъното с нещо подходящо.



В подходящ съд за разбиване с миксер се слага сиренето „Крема“, сметаната и захарта.



Бие се до пълна хомогенност и докато захарта се разтвори (не трябва да се усещат кристалчета).

Към така разбитата смес се слага първото яйце.

Бие се отново няколко минути до пълна хомогенност, след което процедурата се повтаря с второто и третото (не трябва да се сложат и трите наведнъж, че има риск сместа да се пресече!). Накрая се получава полу-течна смес с консистенция горе-долу като на тесто за палачинки. Към нея се добавят ванилията и кората на лимона.


Разбива се и сместа се разпределя в бурканчетата, след което те се затварят плътно с капачките.


Тук е важно да се отбележи, че сместа се издува, така че трябва да има поне 1,5 – 2 см до капачката. Слагат се във ваната за sous vide, като при необходимост (както се случи при мен) се затискат с нещо тежко да не плуват.


Важното е капаците им да са покрити с вода. Уредът се наглася на 80 °С за 90 минути и се включва. След като чийзкейковете са готови, те се вадят бързо и се оставят да изстинат на стайна температура.

След това се оставят в хладилник за поне няколко часа да се охладят добре. При сервирането се отварят и се гарнират със сладкото.

Хубавото на тази рецепта е, че един ден може да се яде боровников, на другия ден кайсиев, на третия – вишнев и т.н. чийзкейк според вкусовете и наличното сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар