Търсене в този блог

понеделник, 23 септември 2019 г.

СУПА ОТ ТЕЛЕШКА ОПАШКА




Да не ми упрекне някой, че покрай уреда за sous vide съм занемарил родните изискани манджи, пък и, честно казано, като че ли в блога количеството на рецептите за супи доста изостава в процентно съотношение… Затова сега публикувам една рецепта за супа с главно „С“, един еликсир, който може да конкурира шкембе чорбата - супата от телешка опашка!

Необходими продукти:
телешка опашка
голяма глава лук
4-5 средни картофа
1 голям морков
целина (от глава)
1 с.л. доматено пюре
2-3 топки фиде
сол
чесън на прах
черен пипер
червен пипер
лют червен пипер

Приготвяне
Телешката опашка се слага в тенджера под налягане, към нея се добавят сол и черен пипер на вкус и се залива с няколко литра вода.



Тенджерата се затваря и щом парата започне да излиза, котлонът се намалява на средна степен. Оставя се да ври около 60-75 минути. Опашката се вади, а бульонът се прецежда през цедка в нормална тенджера, така че плуващите съсиреци да се премахнат.



Картофите се обелват и заедено с лука и моркова се нарязват на кубчета с размери според личните предпочитания.






Слагат се в бульона от опашката, добавят се още 1-2 литра вода (зависи първоначално колко вода се е изпарила), добавят се доматеното пюре, целината на малки кубчета (аз използвам предварително нарязана и замразена във фризера, така че винаги да имам под ръка), още сол, черен пипер и останалите сухи подправки на вкус и се оставя да заври. Пред това време опашката се обезкостява и месото от нея се добавя във супата.



Вари се докато картофите станат готови. След като това стане, към супата се добавя фидето, което се смачква с ръка, така че да се нарони на по-дребни парчета, и се оставя да поври още 10-на минути.
Сервира се с люспа масло в чинията за аромат.
Добър апетит!



2 коментара: