Търсене в този блог

понеделник, 23 септември 2019 г.

ФИЛЕ ОТ РИБА ТОН SOUS VIDE



Цената на рибата тон е твърде обезкуражаваща за експерименти в кухнята, а един от най-сигурните начини да я съсипете е да я приготвите като коя да е друга риба… Да, ама тя не е коя да е друга риба, а риба с главно „Р“. При традиционния начин за готвене съществува твърде голям риск да остане сурова или да се получи суха подметка от кубинка (една такава рецепта вече съм описал тук), тъй като границата, образно казано, между тези две „фази“ е много тънка. Затова, като купих машинката за sous vide, естествено не можах да се въздържа… Не е нужно да казвам, че успехът с този уред нямаше как да не бъде гарантиран.

Необходими продукти:
стекове (колкото порции са необхадими)
сол
черен пипер
1 лимон
краве масло

Приготвяне
Лесно и относително бързо за sous vide… Стековете се осоляват и опиперяват на вкус.



Слагат се в пликове за вакуумиране, като от едната им страна се слага по един тънък резен лимон, а от другата – по една люспа краве масло колкото за вкус.


След вакуумирането е добре да престоят два-три часа в хладилника. Банята за sous vide се наглася на 50 °С (някъде препоръчват 45 °С, но професията ми на микробиолог не ми даде да смъкна толкова температурата предвид факта, че тонът пътува доста докато стигне до магазина в България), след което се „готви“ точно един час.



След като стековете се извадят от пликовете, те се подсушават добре върху домакинска хартия  и се обръщат на силно сгорещен и намазан с масло тиган за по 20 секунди от всяка страна.
За резултатите говори факта, че рибата остава розова отвътре, но сготвена и със запазен вкус божествен вкус!



Няма коментари:

Публикуване на коментар