Търсене в този блог

вторник, 8 октомври 2019 г.

ТЕЛЕШКИ РЪМП СТЕК ОТ BLACK ANGUS В SOUS VIDE



Телешкото е капризно за готвене месо и е много лесно да се опропасти, но когато е сготвено правилно, се получава храна за богове. А когато се сготви правилното телешко (от порода за месо, а не за мляко), при това най-доброто парче от него, е... тогава човешкият език не е способен да опише усещането! А за мен за стекове няма по-правилно месо от т. нар. ръмп стекове – това е от задната част около гръбнака на телето, където има една приятна на консистенция, ароматна и много вкусна сланинка... Въобще – поезия за вкусовите луковици по езика, но стига приказки!


Необходими продукти:
ръмп стекове от Black Angus или друга месна порода телета
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
дафинов лист – по един за стек
чесън – по две скилидки за стек
масло за намазване на тигана

Приготвяне
Чесънът се смачква под дебел нож с юмрук (обяснявал съм в други рецепти в блога ми, че така се отделя повече аромат).

Стековете, ако са влажни, се избърсват, но в никакъв случай не се мият.

Осоляват се и се опиперяват на вкус, след което се слагат в пликове за вакуумиране, като от едната страна се поставя чесъна, а от другата – дафиновия лист.


Вакуумират се като е добре, макар и не задължително,  да престоят няколко часа в хладилник. Sous vide банята се наглася на точно 54 °С и стековете се „готвят“ 3 часа.


Когато са готови, те се изваждат от плика, чесънът и дафиновия лист се махат и се подсушават старателно в домакинска хартия.

Слагат се на предварително нагорещен и намазан с масло тиган, като леко се притискат да прилепнат плътно. Запечатват се за по точно 30 секунди от всяка страна.

Вадят се върху дървена дъска за рязане и се оставят да „отдъхнат“ 5 минути (да, апетитно изглеждат и изкушават страшно много, но тези 5 минути са абсолютно задължителни, тъй като процесът на готвене продължава).


Нарязват се на тънки филийки и се сервират.
Наздраве! Че аз отворих червеното вино с тази истинска храна за мъже!



Няма коментари:

Публикуване на коментар