Търсене в този блог

събота, 5 октомври 2019 г.

ЯЙЧЕН ДЕСЕРТ С КАЙСИИ




Откакто си купих машината за sous vide, все ми се въртеше в главата, че би била идеална за яйчни десерти от рода на крем карамел или крем брюле… Крем карамелът обаче ми се виждаше някак си труден за консумация предвид факта, че се преви в затворени бурканчета, а брюлето – много играчка. Същевременно ми се искаше и нещо по-киселко-плодово… И така ми хрумна идеята да комбинирам основата на крем карамела с кайсии от компот…

Необходими продукти (за 8 порции от по 250 мл):
2 компота от кайсии (само плодовете)
6 яйца
160 гр. захар
1 л необезмаслено прясно мляко
1 ванилия

Приготвяне
Който знае как се прави сместа за крем карамела, няма какво да чете тук. Който не знае – захарта и яйцата се разбиват докато захарта се разтвори напълно.



В sous vide може и с миксер, тъй като дори и да се вкара въздух, мехурчета няма да се образуват при „печенето“. Ако обаче ще се пече на водна баня – тогава бъркането е на ръка внимателно и до откат… След като захарта се разтвори, се добавя и млякото, като то се разбива също, а накрая се добавя и ванилията.

Плодовете от двата компота се разпределят равномерно по бурканчетата (ако се прави sous vide) или купичките за крем карамел (ако се прави на водна баня).

Те се заливат със сместа и в sous vide бурканчетата се затварят плътно и се потапят в съда така, че капаците им да са покрити (това гарантира стерилизиране и възможност за доста дълго съхранение в хладилника), а ако се прави на фурна – се преместват в тава с вода, чието ниво да е над нивото на десертите. В sous vide се готвят 90 минути на 80 °С, а на водна баня във фурната – на 120 °С докато започнат да хващат коричка отгоре…




След като са готови и изстинат е добре да престоят поне 1 нощ в хладилник.
Ами това е – бързо, лесно, вкусно, непретенциозно и доста по-леко от чистия крем карамел, тъй като плодовете представляват към 50% от съдържанието…



Няма коментари:

Публикуване на коментар