Търсене в този блог

неделя, 20 октомври 2019 г.

ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ В МУЛТИКУКЪР




Трябваше ми гарнитура за едни свински ребърца, при това малко по-нискокалорична, така че реших да не са картофи. И докато мислех, изведнъж ми се дояде постно прясно зеле… Та така!

Необходими продукти:
1 малка зелка
4-5 с.л. олио
1 глава стар лук
2 ч.л. захар
4-5 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 дафинов лист
сол на вкус
черен пипер на вкус
чревен пипер на вкус

Приготвяне
Зелето се почиства и измива старателно. Нарязва се на тънки ленти (може и другояче, но на мен ми харесва да си го навивам на вилицата като спагети).

Лукът се нарязва на не много дребно, а изчистените скилидки чесън – на филийки. 


Мултикукърът се включва на режим пържене, като в него се слага олиото.

Когато се загрее, към него се слага лукът, който се запържва до златисто.

След 1-2 минути като омекне се прибавя захарта.

Непосредствено преди да е готов се слага и нарязания чесън.


Мурлтикукърът се изключва. Добавя се около 1/3 от нарязаното зеле, след което към него се добавят доматеното пюре, дафиновия лист, солта, черния пипер и червения пипер.

Размесва се добре. Мултикукърът се включва в режим печене (при моя модел 1 час), след което се добавя останалото зеле (при малка зелка трябва да е почти препълнен).


Капакът се затваря е се оставя да се готви за около 20 минути. Отваря се и зелето, което трябва да е почнало да се свива, се разбърква доколкото е възможно. Капакът се затваря. Процедурата с разбъркването се повтаря през 10-15 минути. Ако водата не се е изпарила, последните 5-10 минути мъже да се готви на отворен капак.


Няма коментари:

Публикуване на коментар