Търсене в този блог

четвъртък, 18 януари 2018 г.

ТУРСКА САЛАТА ОТ БУЛГУР



Рядко мога да кажа, поне за мен, че има засищаща салата. Тази е изключение, като става както за предястие, така и за гарнитура. При това се приготвя изключително бързо и лесно.

Необходими продукти:
200 гр. едър булгур
няколко стръка пресен джоджен
няколко стръка магданоз
2-3 с.л. доматено пюре
1 лимон
4-5 с.л. зехтин
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер (по желание)
1 ч.л. черен пипер

Приготвяне
Започва се с булгура. Той се слага в купа и се залива с около литър вряща вода. Оставя се да набъбне и изстине. През това време се нарязват на ситно магданоза и джоджена.




След като булгурът е готов (около 30 минути), той се отцежда от водата напълно.


Към него се добавят сока от лимона, доматеното пюре и останалите подправки (внимава се със зехтина – добавя се докато поема, тоест докато не се оттича, че да не стане тежко). Разбърква се много добре.



Хубаво е да престои известно време, че ароматите „да се оженят“, както казват французите.
Е, аз мислех първоначално да мина на една лека вечеря, ама за да не ми пригладне, метнах един сурово пушен бекон на скарата… Ей така, за всеки случай… Неочаквано добра комбинация!






Няма коментари:

Публикуване на коментар