Търсене в този блог

петък, 5 януари 2018 г.

ШКЕМБЕ ЧОРБА



Смятам, че трябва да се квалифицира като углавно престъпление, когато човек види хубаво чисто телешко шкембе в магазина и не си купи.

Шкембето е едновременно балсам за стомаха (във всякакви ситуации), за главата (в едни точно определени ситуации), но също така и за душата (е, тук ще пропусна поетичното и поетично-певческото творчество, че не е моя стил).
Има всякакви рецепти за шкембе чорба – правят я със свинско, с агнешко, с телешко, правят я застроена (ама никак не ми харесва и я ям само защото нещо с шкембе няма как да е гадно), незастроена (най-превъзходния за мен вариант), някъде слагат гъби (от опит знам, че върви само с челядинки – такава са ми сервирали за закуска в прекрасното с. Ковачевица и беше много добра), а има и извратени хора, които я правят само от гъби (истинско кощунство – когато човек реши да стане растителнояден, в което няма нищо лошо, ако това е негово решение и не го натрапва на околните, то да бъде така добър да не си мечтае за месо, изборът си е негов личен!). Истината е, че шкембе чорбата, въпреки не особено приятната миризма, която се носи докато се приготвя, се прави много лесно, а и за намаляване на миризмата си има чалъм, който ще споделя.

Необходими продукти за 7-8 големи порции:
1.5 кг телешко шкембе (ако е замразено – повечко, че набутват поне 30% вода)
700-800 мл прясно мляко
50 гр. масло
2 с.л. сол
2 с.л. червен пипер
½ с.л. черен пипер
½ средно голяма глава чесън
50 мл. оцет

Приготвяне
Преди да напиша рецептата в детайли, държа да направя едно много важно уточнение – не трябва да се добавят никакви други подправки, освен изброените, тъй като шкембе чорбата е ястие, което за да стане добро, не трябва да се разваля с измислени подправки, донякъде поради самия вкус на шкембето, който трябва да се запази (на който не му харесва – да яде гъбена чорба). Парчетата шкембе се измиват (в добрите магазини продават шкембето добре измито, но все пак) и се слагат в тенджера под налягане. Добавя се 1 с.л. сол и се покрива със студена вода (никакви други подправки на този етап!).

Щом почне да излиза парата, котлонът се превключва на по-слаба степен, така че да се поддържа процеса и се вари от този момент нататък около 45 минути (това е неприятния момент, свързан отмирисването на жилището, но аз се спасявам като го варя на балкона при затворена врата на един индукционен котлон, така че и ток пестя ;) ). След като се изпусне парата и се отвори тенджерата бульонът се изхвърля, а самото шкембе се измива със студена вода (може леко да се слояса, ако водата е съвсем ледена, но това не е проблем и само ще улесни нарязването му в последствие).

Шкембето трябва да е станало визуално на половина.

Нарязва се по желание – за мен оптималното е на парченца 1.0 см Х 1.5 см, но тук всеки си преценява.

Ако наистина не обичате да умирисвате на шкембе къщата, а ви се яде често, то може да сварите първоначално по-голямо количество и след като го нарежете, да го разпределите на порции в пликчета, които да приберете във фризера (запазва се превъзходно).
Нарязаното шкембе се слагат в обикновена тенджера с 1 с.л. сол и черния пипер.

Наливат се около 3 л. студена вода и се слага на котлона да заври. През това време се правят следните неща: първо чесънът се обелва и прекарва през преса за чесън (може ида се нареже на ситно, но няма да отдели толкова аромат), след което се залива с оцета, и на съседния котлон се стапя в тиган маслото, след което в него се запържва червения пипер до момента, в който започва да покафевява.




През това време обикновено шкембето е завряло и запържения в масло пипер се излива внимателно в него (че може да пръска, тъй като кипящото масло е с много по-висока температура от врящата вода).


Оставя се да ври 2-3 минути и след това се налива и млякото.


След като заври с млякото, се вари 5-10 минути и е готово. Сервира се задължително в купичка, а не в чиния за супа – ценителите знаят защо! А как и с какво се подправя, няма да кажа, че да не ви обидя! ;)
Да ви е сладко и в студ, и в пек!



7 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. С кисело мляко става най вкусно

    ОтговорИзтриване
  3. Откакто намерих рецептата Ви, приготвям шкембе чорба по нея. Много вкусно! Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за добрите думи! Радвам се, че Ви харесва! За мен това е истинската рецепта.

      Изтриване
  4. Много яка чорба! Лесна за приготвяне и невероятно вкусна. Един път!

    ОтговорИзтриване