Търсене в този блог

понеделник, 22 януари 2018 г.

БОГАТА ПИЛЕШКА СУПА



Когато пазарувам винаги си оставям една отворена вратичка в списъка с покупките – гледам да купя, ако видя, нещо хубаво, вместо да купя това, за което съм тръгнал. Е, днес в месарницата видях едни чудесни пилета от по кило и нещо, които мислено веднага разфасовах на бутове за печене, филе за фрикасе и фенер с крила за супа за грипясалите вкъщи… Пък защо да не кача още една рецепта за съвсем начинаещи – досега винаги са имали успех сред аудиторията, дори за мое голямо учудване!

Необходими продукти:
фенер на голямо пиле заедно с крилата (може и друго месо)
½ голяма червена чушка
½ голяма зелена чушка
1 морков
1 глава лук
1 парче праз лук около 20-25 см
50 гр. фиде
сол
челен пипер

Приготвяне
Кълките и филетата на пилето се изрязват, като месото не се отделя твърде внимателно, така че да остане повечко за супата.

Фенерът се слага в тенджерата. С помощта на чопър (или с мерак на ръка) чушките, моркова, лука и праза се наситняват – аз ги предпочитам съвсем дребни колкото оризови зърна. 









Прибавят се към пилето. Добавят се сол и черен пипер на вкус.

Залива се с около 3 л. вода (почти да покрие, но зависи от тенджерата).

След като заври се оставя да ври на бавен огън около 50 - 60 минути.

Фенерът се вади, отцежда и обезкостява внимателно и старателно (по-едрите парчета месо се нарязват).


Месото се връща в тенджерата и щом заври отново, се добавят фидето, което се мачка, така че да се начупи на по-ситно. Оставя се да поври още 15-20 минути с фидето. Сервира се с лимонов сок на вкус.
Лесно и полезно за грипаво време! Е, не колкото шкембето, но все пак…


Няма коментари:

Публикуване на коментар