Търсене в този блог

неделя, 21 януари 2018 г.

КАРТОФЕНА "ПСЕВДО-ПИЦА" С БЕКОН, ЧУШКИ И ГЪБИ



Много обичам, а и много ми се ядеше пица, но тестото гледам да го ограничавам. И след като направих картофеното руло със сирена, ми хрумна идеята, че от постелката за рулото би могла да излезе чудесен заместител на тестото на пицата. Така че запретнах ръкави и реших да експериментирам… Получи се!

Необходими продукти (като за 2 средно големи порции):
1 много голям картоф (около 5-600 гр)
½ червена чушка
½ зелена чушка
1 домат
2 средно големи печурки
150 гр. бекон (на кубчета)
150 гр. кашкавал
2-3 с.л. олио (зехтин) за намазване
сол
други подправки в количества и по вид на вкус

Приготвяне
Фурната се включва да загрее на 200 °С с вентилатор. Тавата, в която ще се пече „пицата“, се застила с хартия за печене, след което хартията се намазва с помощта на четка равномерно с мазнината.

Картофът се обелва, измива и нарязва на максимално тънки шайби с дебелина 2-3 мм. 

Кашкавалът се настъргва с ренде на едро. На дъното на тавата върху намазаната хартия се разпръсва рехаво малко кашкавал (ролята му е да залепи картофите от „блата“ на „пицата“). 

Картофите се редят от центъра към периферията спираловидно като се застъпват около 1/3. Поръсват се със сол на вкус.

Намазват се с мазнина с помощта на четката.

Пекат се 20 мин. в предварително загрятата фурна. През това време се нарязват останалите продукти на тънко като за пица.





Картофената основа се вади от фурната и върху нея се нареждат останалите продукти, като се почва с домата, бекона, чушките и гъбите.




Поръсва се с подправките (аз използвах малко риган за по-средиземноморски вкус, но и други биха свършили работа). Най-отгоре се разпределя останалото количество настърган кашкавал.

Пече се още 20-на минути на 200 °С до получаването на златист цвят от кашкавала и видима готовност на зеленчуците.




Ами това е – бързо, лесно, вкусно и почти диетично. Разбира се, идеята за псевдо-пицата с картофена основа може да се използва и за други видове пици с друго гарниране. Ще се радвам, ако споделите и коментирате как сте ги приготвяли. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар