Търсене в този блог

събота, 12 август 2017 г.

СВИНСКИ КОТЛЕТИ НА СКАРА ПЪЛНЕНИ С ПУШЕН КАШКАВАЛ


Аз много обичам всякакви изпълнения от рода на руладините, пълнени с кашкавалче, а и какво ли още не, но пък лятото е време за скара, а и скарата я обичам не по-малко. Затова днес реших да експериментирам с тези лесни и бързи „бременни“ котлетчета, които станаха убийствено вкусни… Ох, колко съм скромен!

Необходими продукти
чисти свински котлети без кост и жили – по 2 за порция
кашкавал, нарязан тънко – по около 20-30 гр. на порция
песто от сушени домати – по 1 чаена лъжичка на порция
сол
черен пипер
розмарин
босилек

Приготвяне
Най-важното е да се подберат правилните котлети. Задължително е да са без кости и без жили, да са с еднаква дебелина около 1 см и по-възможност да са се намирали в съседство в прасето, че да имат съвпадащи контури (ако няма как – горе-долу да са еднакви). Първото нещо е да се премахне ципата, която въври по ръба на котлета, че в последствие, ако тя остане, ще се стигне до преждевремнно прекратяване на „бременноста“ им поради нейното свиване. Следва старателно начукване, така че размерът им да стане поне двоен на площ и ¼ на дебелина (тук съм описал технологията на начукването с едри и дребни зъби). Следва поръсването на котлетчетата от едната им страна със сол и черен пипер на вкус, след което върху единия от тях се слаган лъжичка песто (всъщност човек може да сложи каквото му е по душа, включително на мен ми мина мисълта за бекон или салам) и тънко нарязания кашкавал. Важно е кашкавалът да е колкото се може по-тънко нарязан, че да не станат прекалено тумбести, че няма да могат да се запечатат. Също така пестото и каквото друго там се слага не трябва да отива по-близо от 2 см. от ръба, които са необходими за запечатването. Върху така наредения котлет се слага внимателно втория с овкусената страна навътре, като се внимава контурите по възможност да съвпадат. Самото запечатване става като двата котлета се начукат внимателно с малките зъби по периферията, където няма плънка – по 2-3 пъти и от двете страни, но без да се прекалява, че да не се скъсат. Така получените „бременни“ котлети от двете им страни се поръсват с малко розмарин и се намазват със зехтин, който се разпределя равномерно, като отново се внимава, че да не се разлепят. Оставят се няколко часа в хладилник да се овкусят, след което се мятат на предварително намазнетата скара. Всеки си ги пече колкото му се харесва, но съветвам да не е прекалено дълго, че месото е наистина тъничко и става бързо. Останалото е ясно… Бон апети!













Няма коментари:

Публикуване на коментар