Търсене в този блог

петък, 4 август 2017 г.

ПАТЕШКИ БУТЧЕТА С КИМ / ПАТЕШКИ МАНШОНИ С КИМ


Това е една рецепта, която по принцип използвам за патешки маншони (горната част на крилото на патицата, а не шията, както обикновено с основание, но грешно, се мисли), но този път не успях да намеря и вместо тях взех бутчета. На вкус са идентични, но разликата е в цената – бутчетата са 2-3 пъти по-скъпи, а по мое наблюдение са и по-мазни. Рецептата е изключително лесна за приготвяне и вероятно е чешка, тъй като произхожда от моята вуйна, която е чехкиня. В оригинал се сервира с кисело зеле и кнедли, но предвид факта, че е м. август, този път пропускам зелето.
 
Необходими продукти:
Необходимият брой бутчета или маншони (зависи от броя на ядящите, както и капацитета им, но в случая с бутчетата по едно на човек е достатъчно, тъй като са тежички)
бяло вино
сол
ким (а не кимИОН, има разлика!!!)

Приготвяне
Най-напред бутчетата (маншоните) се доизчистват от евентуално пропуснати пера (за съжаление такива винаги се намират!), след което се овалват в сол и МАЛКО (виж снимката) ким (ако е повече, вместо да е вкусно, започва да търни). Поставят се с кожата нагоре в тава с плътен капак, след което по стената на тавата се изсипва бяло вино, колкото да покрие дъното под 1 см (прави се по стената, че да не отмие подправките). Пече се под похлупак два часа и половина на 160 °С. Мазнината, която ще се отдели и която ще в голямо количество, при желание може да се отдекантира внимателно и да се използва за готвене, тъй като тя е една от най-малко вредните и дори полезна в някои отношения (примерно можете да видите някои от ползите ѝ тук). Въпреки че ястието се готви с бяло вино, то самото категорично предпочита червено, тъй като патицата не е просто пиле, а червено и мазно месо, при това дивечово. Рецептата за кнедлите можете да намерите тук. Така че наздраве и добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар