Търсене в този блог

петък, 25 август 2017 г.

ФРЕНСКА ЛУЧЕНА СУПА


Вчера се замислих за някое диетично френско ястие и най-накрая го измислих: френска лучена супа – диетично, но вкусно и хранително все пак. А и не особено трудно и дълго за приготвяне. Е, моята френска лучена супа няма да е 100% френска поради липсата на оригиналното сирене “Compté”, както и на типичните за сервирането ѝ чинии с дръжка, но реших, че и нашият роден кашкавал и гювечета ще свършат работа.

Необходими продукти (за 6-8 порции):
4 големи глави лук
100 гр. масло
2-3 супени лъжици зехтин
2-3 супени лъжици брашно
350 мл бяло вино
250 гр. кашкавал
сол
черен пипер
хляб, който е добре да е стар

Приготвяне
Най-напред лукът се нарязва на не много едро. Той се запържва до златисто в маслото и зехтина, в тенджерата, в която ще се приготвя супата (добре е да е с дебело дъно). Когато добие златист цвят, към него се добавя брашното, разбърква се за 20-30 секунди, след което се наливат бялото вино и 1,5 литра вода. Разбърква се, похлупва се и щом заври котлонът се намалява на слаба степен, така че да къкри около 20-25 минути. През това време хлябът се запича на филийки, като е необходим толкова хляб, колкото да покрие дъното на съда, в който ще се сервира супата. Кашкавалът се настъргва на ситно, като около 1/3 от него се насипва върху филиите хляб на дъното на чиниите (гювечетата в моя случай). Отгоре се залива със сварената лучена супа (която трябва да е гъстичка), при което е възможно и дори е по-добре хлябът да изплува (ако не изплува – здраве да е!). Отгоре се разпределя останалия кашкавал, след което чиниите се слагат във фурната и се пекат докато той се запече до златисто. Задължително се изчаква да изстине малко преди да се опита, че е изключително горещо. И вкусно!
Bon appétit! (Докато съм още на френска вълна.)












Няма коментари:

Публикуване на коментар