Търсене в този блог

петък, 18 август 2017 г.

ЖЕЛИРАН ТЕЛЕШКИ ЕЗИК ВЪРХУ КАНАПЕ ОТ ТАБУЛЕ


Канапето от табуле съвсем не е задължително – езикът е основното в рецептата. Пък и това изискано ястие може да играе ролята на супа, предястие и дори основно ястие! Да не говорим, че е божествено вкусно и перфектно за жегата, когато хората нямат апетит, особено за топли супи, а то играе ролята точно на това! А как ми хручна да комбинирам желирания език с табулета, и самият аз нямам никаква идея!

Необходими продукти (за 8 малки порции като за предястие):
1 брой телешки език около 600 гр.
4 твърдо сварени яйца
1 сурово яйце
2 средно големи моркова
листа от целина
корен от целина
сол
черен пипер
2-3 дафинови листа
20 гр. (2 пакетчета желатин)
2 връзки свеж магданоз
2 домата
1 чаена чаша булгур
1 лимон

Приготвяне
Канапето от табуле можете да видите как се приготвя тук – магданозът, булгурът, доматите и лимонът са за него. Иначе езикът се измива и се слага в тенджера под налягане върху целите моркови,  3-4 стръка от прясната целина и ¼ глава от целина (нарязана на достатъчно едро, че да може да се махне после). Слагат се солта, черния пипер и дафиновите листа. Добавят се с около 1,5 литра вода (колкото да го покрие). Вари се под налягане около 30-40 минути (то зависи и бившият притежател езика колко е бил млад). Важното е да не се превари – ако се види, че не е сварен, винаги може да се довари. След като се свари, езикът се изважда заедно с морковите и се оставя да се охлади. На този етап в чаша желатинът се накисва в около 100 мл. студена вода да набъбне. Останалите овкусители се махат, а бульонът се прецежда в друга тенджера. Той най-вероятно ще е мътен, а и в него ще плуват черни пиперчета и други неща. Затова се слага да заври, след което към него се добавя белтъка на суровото яйце като се бърка много интензивно – той ще улови всичко, което е останало в бульона и ще го избистри. След това се прецежда (най-добре през марля, но и широка цедка с 2 листа домакинска хартия (а не хартия за печене!!!) ще свърши работа, ако наливате внимателно, така че да не я скъсате. След като се справите с избистрянето, добавяте желатина към 1 литър от бульона (той трябва да е останал горе-долу толкова след всичките процедури), включвате пак котлона и пак бъркате докато се разтвори напълно (до момента преди завирането, но без да завира). Оставя се да поизстине малко, като през това време езикът се обелва от ципата, нарязва се на филийки около 5 мм, сварените яйца и морковите също се нарязват на къргчета. Нарязаните език, яйца и моркови се аранжират в купички, като визуално се получава много добре, ако на дъното (което после ще е горната част) поставите по стрък свеж магданоз. Лично аз първо нареждам яйцата (езикът е изключително вкусен, но визуално не е особено впечатляващ), после езика, а най-накрая – морковите. Купичките се заливат с поизстиналия бульон до нивото на компонентите, че да не се вдигнат и да не почнат да плуват, че аранжировката ще отиде по дяволите. Една нощ в хладилник и е готово. Може, разбира се да се желира общо в голям съд, например форма за кекс, след което да се реже. Обръщането става като купичките (или формата) се потопят за около минута в гореща вода. Аз реших в жегата да го сервирах като леко основно ястие върху канапе от табуле.
Добър апетит!










Няма коментари:

Публикуване на коментар