Търсене в този блог

неделя, 13 август 2017 г.

РОДОПСКИ КЛИН


Родопите са едно от местата в България, в които със сигурност нямам никакви роднински връзки, но същевременно са едно от местата, които наистина обожавам да посещавам – не само заради прекрасната планина, природа или гайди, но и заради храната, агнетата и някои местни специалитети. Родопският клин може да се опише като баница с ориз и именно заради това негово описание дълго време се противях да го опитам. Но след като се „прежалих“ първия път, разбрах колко много съм бъркал и веднага стана едно от любимите ми ястия (всъщност абсолютно нетипично за вкусовите ми предпочитания), заедно, разбира се, и с пататника. И понеже днес времето може да се определи като мързеливо и скучно, реших да се поразровя в Интернет и установих, че не се приготвя трудно. Ето как го направих…

Необходими продукти:
2 броя (300 гр.) пресни печени кори за баница
250 гр. сирене
200 гр. ориз
125 гр. масло
яйца
сол

Приготвяне
Най-напред се сварява ориза. В моя случай си признавам, че го направих в rice cooker за по-бързо, като го посолих на вкус (трябва да се внимава, че и сиренето е солено, пък различните сирена – различно). Може, разбира се, да се свари и по традиционния начин. След като беше готов го прехвърлих в купа, като към него, докато още беше топъл, добавих около 100 гр. от маслото, че да се разтопи, след което разбърках. Изчаках да поизстине, след което добавих натрошеното сирене и яйцата и отново разбърках. Самото приготвяне стана по технологията за баница на тиган, с тази особеност, че най-отдолу сложих два реда кори – най-долния стърчащ, а над него – кръгло парче с диаметъра на дъното. И двата реда намазах с разтопено масло, след което добавих цялата плънка, която разпределих равномерно. Отгоре загърнах стърчащата част от кората, намазах с масло, след което „запечатах“ с още едно кръгло парче с диаметъра на дъното на тигана, което също намазах. Пекох до готовност на слаб тиган с проверка през 10 мин до готовност по вече описаната технология за баница на тиган.
Облизах си пръстите! Но предупреждавам, че засища доста добре… ;) Наред идва пататникът!











Няма коментари:

Публикуване на коментар