Търсене в този блог

сряда, 16 август 2017 г.

МАРИНОВАНИ ПИЛЕШКИ КРИЛЦА НА ФУРНА


Някак рязко и изведнъж ми се допи бира, а бира без мезе си е светотатство. А, както всеки биропияч-професионалист знае, едно от най-добрите бирени мезета са пилешките крилца. Такива мисли ме осениха днес, гледайки пилешките крилца в една от витрините на любимата месарница, където освен всичките ѝ останали достойнства, ги продават и без пръстите (тоест както си трябва)! Така че си купих… Е, бира не пих, че не съобразих, че нямам, но пък си облизах пръстите. А пък и четящите се надявам да са добри хора и да изпият по една за мое здраве, ако тази рецепта им хареса!
 
Необходими продукти:
850 гр. пилешки крилца
1 с.л. мед
1 с.л. кетчуп
1 с.л. соев сос
1 с.л. изцеден лимонов сок
1 с.л. зехтин
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
1 ч.л. куркума
1 щипка лют червен пипер (тук всеки си преценява според вкусовете и лютивостта на пипера)

Приготвяне

От крилцата се махат пръстите (ако има такива) и се почистват (измиват), след което се разрязват на половинки в областта на лакътната става (както ги сервират по ресторантите). Поставят се в кутия, която се затваря плътно и която да е с такъв размер, че да покрият плътно дъното ѝ, но да не са на два реда. В купичка най-напред се смесват и разбъркват всички останали продукти до получаването на хомогенна на вид смес. Тя се изсипва при крилата в кутията, след което крилата се омесват с маринатата. Капакът се затваря и крилата се забравят за 4-5 часа поне в хладилник. Фурната се загрява на 200 °С на вентилатор, след което крилцата се пекат в тавичка със същата площ като кутията (поради същите съображения) около 45-50 минути, като през 10 минути се разбъркват – от една страна да се овалят в стеклата се на дъното марината, а от друга да се запекат от всички страни равномерно.

Да ви е сладко и наздраве от мен! И внимавайте да не се изгорите или да не си отхапете пръстите докато замезвате настървено и лакомо! ;)









Няма коментари:

Публикуване на коментар