Търсене в този блог

вторник, 22 август 2017 г.

ХРУПКАВИ КАРТОФЕНИ МЪФИНИ С ШУНКА


От няколко дни в главата ми се беше загнездила идеята за нещо картофено и хрупкаво под формата на топка или мъфин и тази идея не ми даваше покой. Така че вчера реших да експериментирам. Е, не се получи от първия път… Не се получи и от втория път… Но днес, след натрупването на опит вчера и най-вече коригирането на допуснати грешки, нещата взеха, че станаха много добре. Бързам да ви споделя тази измишльотина, която нарекох картофен мъфин с шунка. Смятам, че не е необходимо да споменавам, че нещо, което съдържа картофи и шунка, никак не се мръщи на някоя друга студена бира.
 
Необходими продукти (за 2 порции):
2 относително големи картофа
100-150 гр. шунка (предполагам, че и бекон става)
1 супена лъжица зехтин
2 супени лъжици майонеза
2 супени лъжици кисело мляко (по-добре става с цедено)
сол
червен пипер
чесън на прах
черен пипер
копър

Приготвяне
Най-напред обелените и измити картофи се настъргват на едро ренде. Към тях се добавя нарязаната на тънки ленти шунка, както и зехтина (горчивият опит от вчера посочи, че наистина трябва да е съвсем малко!), сол, чесън на прах и червен пипер на вкус. Размесва се добре, след което се поставя във формички за мъфини като не се притиска, така че „мъфините“ да са по-рехави за да станат по-хрупкави. Удобно е формичките да са силиконови, че така по-лесно се отделят целите мъфини без да се разпаднат, ако случайно залепнат. Пекат се 30 мин. на 180 °С на вентилатор (или до видима готовност според особеностите на печката). През това време се приготвя соса за тях като се смесват киселото мляко, майонезата, ситно нарязания копър, щипка сол и черен пипер. Разбърква се до хомогенност.
Ще съм благодарен на мнения, препоръки, споделяния, градивна критика и други подобни!
Добър апетит и наздраве!









Няма коментари:

Публикуване на коментар