Търсене в този блог

неделя, 20 август 2017 г.

ЧИЙЗКЕЙК ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ


Бях купил някои от продуктите, използвани в тази рецепта, със съвсем друга идея за кулинарен експеримент, който обаче не се получи, така че останах със сметана и сирене „Крема“ в хладилника, които щяха да се развалят. А също така трябваше да измисля десерт за едни скъпи гости, които щяха да идват на вечеря. Така че ми хрумна да спася положението с този чийзкейк, за който имах всичко необходимо, с изключение на свежите горски плодове. Но пък зарзаватчийницата е наблизо…

Необходими продукти:
400 гр. заквасена сметана с 20% масленост
375 гр. (3 пакетчета) сирене „Крема“
150 гр. свежи малини
150 гр. свежи боровинки
150 гр. обикновени бисквити
125 гр. краве масло
40 гр. пудра захар
2 супени лъжици с връх сладко от малини
2 супени лъжици с връх сладко от боровинки
1 супена лъжица сок от лимон
сироп от малини (в моя случай домашен)
30 гр. (3 пакетчета) желатин

Приготвяне
Най-напред се приготвя основата за чийзкейка в разглобяема форма за печене, което съм описал в рецептата за смокиновия чийзкейк. След като тя престои около 30-на минути в камерата на хладилника, се приготвя желатина за чийзкейка. За целта 2 пакетчета (20 гр.) се накисват в 100 мл. вода и се оставят 5-6 минути да набъбне. След това се доразтапя на водна баня или в микровълнова фурна (един молекулярен биолог ще се досети как ;) ). Оставя се да поизстине леко, през което време се разбиват с помощта на миксер до хомогенност сиренето „Крема“, сметаната и пудрата захар. Към тях се добавят сладката и се разбърква отново с помощта на миксера. Най-накрая се добавя поизстиналия желатин, като той ще повтечни леко сместа, но това е необходимо за да се образува гладка повърхност при наливането в тортената форма. Оставя се поне 3-4 чааса в хладилник, след което се приготвят 300 мл сироп. За целта се разтваря последното пакетче желатин в 50 мл. вода по вече описания начин. Приготвят се 250 мл. сироп, който съдържа и лимоновия сок, като съотношението вода и сироп е според вкусовите предпочитания, но не се забравя, че ще се разреди при добавянето на разтворения желатин. Добре измитите плодове се разпределят по повърхността на стегналия частично чийзкейк, след което се заливат със сиропа. Оставя се поне идна нощ в хладилник да стегне добре.

Да ви е сладко!





1 коментар: