Търсене в този блог

сряда, 2 август 2017 г.

ЗАДУШЕН ПЪДПЪДЪК



Тази рецепта можех спокойна да я кръстя по задушен пъдпъдък по австрийски и ли по ловджийски – все пак има доста сладко (от лук до пчелен мед), а пък и туй дребно пиленце си е дивеч… Важното е обаче, че успях за пръв път да приготвя сочен пъдпъдък, при това много по-сочен, вкусен и ароматен в сравнение с предишния ми опит, при който го бях пекъл пълнен отвътре с бекон и кайма, а отвън плътно увит в бекон. И макар и да изцапах едва ли не половината посуда за приготвянето на една порция, истината е, че стана изключително бързо. Ето как:
 
Необходими продукти (за една порция):
1 бр. пъдпъдък от около 200-250 гр.
1 средно голяма глава лук
2 супени лъжици сладко от някакъв вид горски плодове (най-добре боровинки)
3-4 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици соев сос
1 супена лъжица мед
сол
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
розмарин

Приготвяне
Най-напред в купичка се смесват сухите подправки в количества на вкус. Пъдпъдъкът се разрязва в областта на гърдите, така че да се „отвори“ и него се втрива сместа от сухите подправки. В подходящ съд, който може да поеме отворения пъдпъдък, се смесват соевия сос и меда, като се бърка докато се получи напълно разтваряне на меда. Пъдпъдъкът се накисва обилно отвсякъде в тази смес и се оставя да отлежи около час. Лукът се нарязва на полумесеци, които се запържват до тъмно кафяво в зехтина в тиган с капак, но разбира се открит (капакът ще потрябва после). Лукът се изважда, след което силата на котлона се намалява на половина. Слага се пъдпъдъкът да се запечата от двете страни за по около минута-минута и половина, след което котлонът се намалява на слабо (3-та от общо 12 степени при мен) и върху него се изсипва остатъкът от маринатата от соевия сос и меда (важното е отворената част да е отдолу). Похлупва се с капака и се оставя да се задушава около 10-15 минути (времето зависи от много неща, но не е много и продължава до видима готовност). През 3-4 минути са обръща с помощта на щипка. Сервира се поставен върху канапето от запържения лук. До него се слага конфитюрът. В моя случай като гарнитура избрах картофено пюре, че да не остана гладен (тежа над 100 кг и само птичето няма как да ме нахрани), а е и по-немско-австрийско някак... Следващият път гарнитурата обаче задължително ще е кнедли!
Добър апетит! Приема идеи за пъдпъдъци, които може да споделяте!













Няма коментари:

Публикуване на коментар