Търсене в този блог

сряда, 12 юли 2017 г.

ПИЛЕШКИ КЮФТЕНЦА






Ако трябва да цитирам една култова реплика от стар български филм – „Аз може и да не съм прав, но кюфтетата без лук не ги признавам!“. Аз по принцип също. Но днес се вдъхнових с една-две идеи от един ТВ кулинар, а понеже е и лято и трябва да се ядат неща, които хем да са леки, хем да стават за бирено мезе, тези кИфтета са без лук и, „о, какво кощунство!“ би възкликнал някой от близките ми приятел -  без свѝня. А и без други работи… А и не са съвсем без свѝня…  Важното е, че се получи нещо интересно, леко и приятно (ако ви стане тежко, то е от количеството бира, което сте изпили докато сте яли).




Необходими продукти:
650 гр. пилешко месо (в моя случай от бутчета, но това съвсем не е задължително)
125 гр. нарязани кубчета пушен бекон
2 яйца
1 голяма супена лъжица горчица
2 супени лъжици картофено пюре на прах
черен пипер
сол
готова панировка от корнфлейкс (или галета с малко царевично брашно)
олио за пържене

Приготвяне:
Месото се нарязва на парчета, които се слагат в домакински робот да се накълцат. След като те се накълцат на дребно, към месото се добавят бекона, горчицата, яйцата, картофеното пюре и подправките. Роботът се включва и се оставя да мели и размесва докато съдържанието започне да се върти в него като топка – това показва, че е станало достатъчно гъсто. Ако не се сгъсти, се добавя още малко картофено пюре, което трябва да изсмуче водата и да го сгъсти. Когато е готово, с помощта на две лъжици се оформят топчета около 3-4 см, които се овалват в панировката, след което се пържат в дълбока мазнина за около 3-4 минути докато добият изразен златисто-кафяв цвят и готов вид. Слагат се да се отцедят върху домакинска хартия, след което се сервират с някаква гарнитура по избор. В моя случай изядох около ¼ от тях още в процеса на приготвяне, преди да се стигне до гарнитурата…
И една градивна самокритика – следващият път мисля да включа и малко кашкавал, нарязан на много ситни кубченца, който ще добавя непосредствено преди оформянето на кюфтетата, така че парченцата да останат цели… Замечтах се!
Да ви е сладко! Ако ви харесат – като идея, като вкус или като двете, или пък имате предложения – коментирайте и споделяйте!








Няма коментари:

Публикуване на коментар