Търсене в този блог

вторник, 18 юли 2017 г.

МАЛИНОВ СИРОП

Всеки луд с номера си, а някои с цял рецитал… Напоследък ме обзе крастата да правя сиропи, които след подходящо разреждане, слагам в хладилника в един огромен буркан с канелка и си точа от време на време по някоя чаша. Днес, минавайки покрай едни сергии с плодове, видях едни симпатични малини и реших да си приготвя. Ето как го направих:

Необходими продукти (за около 1,5 литра концентрат):
малини – 600 гр.
захар – 1200 гр.
лимонена киселина – 1 пакетче

Приготвяне:
Малините се заливат в тенджера с вода докато се покрият, след което се загряват докато кипнат. Оставят се да се варят около 7-8 минути, като аз през цялото време ги разбърквах. Нормално е да се обезцветят и разпаднат. След това се прецеждат през гъста цедка (предполагам, че и марля би свършила работа), като с шпатулата се разбъркват в цедката докато спре да се отделя сок. Обемът на сока се измерва, тъй като необходимото количество захар е 1,5 кг. за 1 литър отделен сок. В моя случай излезе около 800 мл., поради което добавих 1,2 кг. захар. Сиропът се слага отново в тенджерата на котлона и се вари на умерен огън около 15-20 мин., като се бърка непрекъснато, а с решетъчна лъжица се отстранява пяната. След като се сгъсти достатъчно, се добавя 1 пакетче лимонена киселина, оставя се да ври още минута-две, след което се разсипва още горещ в шишета, които се затварят и се оставят да се самоконсервират при охлаждането им. Препоръчвам разреждане 1:10, но тук всеки може колкото му се услажда!
Сега остава и жегите да се върнат…
Благодаря предварителнто за мненията, коменатрите, съветите и споделянията ви!





Няма коментари:

Публикуване на коментар