Търсене в този блог

четвъртък, 27 юли 2017 г.

МЪРЗЕЛИВИ КАРТОФИ НА ФУРНА


Може да са мързеливи, но пък са убийствено вкусни. И лесни. А рецептата е от свръх елементарните…

Необходими продукти:
картофи – колкото ви се ядат
сол
червен пипер
чесън на прах
3-4 супени лъжици зехтин (олио)

Приготвяне
Картофите се обелват, измиват и нарязват грубо на едри парчета (на мен визуално ми харесват да са по дължина). Единственото нещо, за което трябва да се внимава, е парчетата да са относително еднакво дебели – идеята е, че по-дебелите картофи се пекат по-бавно от по-тънките. Но пък не бива и да са прекалено тънки, че тогава се чупят при разбъркването и си губят търговския вид. Нарязаните картофи се поставят в тавата, в която ще се пекат, след което се наръсват с подправките на вкус и със зехтина (олиото). То трябва да е точно толкова, колкото да стигне да ги омаже, но да не се стича прекалено много. С ръка се размесват така, че подправките и мазнината да се разпределят равномерно по тях, след което се слагат в предварително загрята на 200 °С фурна на вентилатор. През 5-10 минути се разбъркват, така че да се омазват в мазнината, която има склонност да се стича на дъното на тавата. Готови са когато разбъркването им стане почти невъзможно, тъй като те се чупят.

Забележка

Обикновено не стигат, тъй като от аромата на червения пипер, чесъна и зехтина, отделянето на стомашни сокове се увеличава неимоверно и човек огладнява още повече… По принцип ги приготвям като гарнитура, но ми се е случвало и да ги ям като основно ястие по време на пости.

Показаното на снимката свинско ребро може да разберете как съм приготвил тук.




Няма коментари:

Публикуване на коментар