Търсене в този блог

вторник, 25 юли 2017 г.

ТАРТАЛЕТИ С ПУШЕНА СЬОМГА




Днес следобед като че ли позахладня, което ме наведе на мисълта, че мога и да се прежаля да включа фурната. Но пък дълго време нямах ясна концепция какво да си приготвя за вечеря, докато не се сетих, че имам едно превъзходно рагу от пушена сьомга. Но пък ми се щеше да е нещо по-така, при което осъзнах, че няма да се мине без да си омажа ръцете с масло и брашно… Резултатът, макар и рецептата да е импровизация, се оказаха едни изключително вкусни на вид и вкус тарталетки. Ето как ги направих:
 
Необходими продукти (за 6 броя):
пушена сьомга– 50 гр.
крема сирене – 70 гр.
кашкавал – 20 гр.
масло – 65 гр.
брашно – 125 гр.
яйце- 1 бр.
сол
черен пипер
червен пипер

Приготвяне
Най-напред се приготвят кошничките за тарталетите. Аз ги направих в тава за мъфини от тесто, което с много условности би могло да мине за pâte brisée… За целта в голяма купа пресях брашното, след което добавих маслото, нарязано на люспи, че да е по-лесно да омекне и да се размеси. В отделна купичка разбих яйцето с вилица. Размесих маслото с брашното, като добавих и малко сол докато се получи нещо като песъчливо ронливо тесто. Добавих половината от разбитото яйце, продължих да меся и нещата си дойдоха на мястото, след като се получи топка от хубаво, мазно хомогенно тесто. Разделих го на 6 части (формата ми за мъфини има 6 гнезда), след което постлах гнездата на тавата за мъфините, притискайки тестото с пръсти. Сложих ги да се пекат за около 15-20 мин. в предварително загрята на 160 °С фурна на вентилатор.
Докато кошниците за тарталети се пекат, се приготвя плънката. За целта сьомгата, ако не е рагу (не е задължително да е от рагу, но на мен тази ми е по-ароматна и вкусна, макар и да няма вид), се накъсва на дребни парченца. Към нея се добавя крема сиренето, остатъка от яйцето, сол и черен пипер и се размесва добре с вилица. След като кошничките се изпекат, те се пълнят с получената плънка (добре е да е с връх, тъй като крема сиренето не се разтича), така че да има повечко от нея, след което се поръсват с малко кашкавал, настърган на едро. Накрая за цвят и аромат се поръсват и с малко червен пипер. Нареждат се в тава и се пекат отново за около 20-25 мин. при 160 °С на вентилатор докато кашкавалът се запече и образува коричка. Вадят се от фурната и задължително се оставят поне 15 мин. да поизстинат, че в противен случай можете да си изгорите езика от лакомия. Не ме питайте откъде знам…











Няма коментари:

Публикуване на коментар