Търсене в този блог

понеделник, 24 юли 2017 г.

ПИЛЕШКА ДРОБ СЪРМА В RICE COOKER


Обожавам дроб сърма, но някак си не си представям да я готвя и ям в оригиналния агнешки вариант (демек бая мазничка) при 34 °С навън… Дори и на климатик. Поради тази причина реших да експериментирам със следния пилешки вариант, който се явява едновременно мързелив и доста по-диетичен. А пък и фурната не грее допълнително в жетага!
 
Необходими продукти (за 4 по-летни порции):
100 -150 гр. пилешки дробчета
100 - 150 гр. пилешки сърца
100 - 150 гр. пилешки воденички
1 чаена чаша ориз
75 гр. краве масло
1 едра глава стар лук
девесил
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
сол

Приготвяне:

Най-напред пилешките карантии се сваряват в добре подсолена вода с малко черен пипер за около 15-20 мин. През това време главата лук се нарязва на средно ситно и се запържва в маслото. Карантиите се нарязват на ситно като за дроб сърма и се слагат в оризоварката. Към тях се добавя оризът, който трябва да е много добре измит за да не се разлигави. Добавя се запържения лук заедно с маслото, в което се е пържил, след което и останалите подправки – на вкус, но  се внимава да не се прекали с девесила, тъй като той има доста специфичен аромат (аз използвах само 2-3 листа). Добавя се водата, чието количество зависи от сорта ориз – за дългия аз нормално слагам обем и половина, но в този случай заради голямото количество други неща сложих почти два обема (много добре, тъй като хем се свари, хем не се развари). Включих на режим за готвене на ориз и след около 20 минути ястието беше готово. Поръсих с магданоз и оставих 10-на минути да поеме от аромата му. Гарнирах традиционно с кисело мляко и, въпреки че беше пилешка, стана много добре.



Забележки:
1. Следващият път мисля да сложа и малко ситно накълцани гъби – със сигурност ще вървят!

2. Дроб сърмата може да се прехвърли в тава, да ѝ се направи заливка и да се запече във фурната, но това ще го правя през зимата да икономисвам от отопление…








2 коментара: