Търсене в този блог

неделя, 2 юли 2017 г.

БЕКОНЕНИ МЪФИНИ С ТЕЛЕШКА КАЙМА, ГРАХ И КАШКАВАЛ

Най-трудното на тази рецепта беше да ѝ измисля име… Така и не се справих с нещо кратко, така че се наложи заглавието ѝ да е обяснително. Мотивирах се за нея вчера в най-голямата жега, чудейки се какво ми се яде. Диетолозите препоръчват в горещо време растителна храна, но стомахът ми приема растителната храна само като гарнитура – в противен случай започва да протестира. Своенравен е и непрекъснато спори с мозъка ми. Но пък си е мой – какъвто, такъв! Та чудейки се какво месно ястие да направя, така че хем да е засищащо, хем да не е тежко, хем да е съблазнително вкусно, ми хрумна тази идея – комбинация от препечен бекон, постна телешка кайма, кашкавал за вкус и грах, който да подпомогне телешката кайма при попиването на мазнотията от бекона и кашкавала. Общо взето се приготвя много лесно и бързо, а става престъпно вкусно (впрочем не мога да се сетя за храна с бекон, която да не става вкусна). И най-вече позволява консумацията на препечен бекон в жегата без на човек да му стане тежко и без да се губи нищо от вкуса му.
Необходими продукти (за 6 мъфина):
300 гр. нарязан на ленти бекон
200 гр. телешка кайма
100 гр. кашкавал
½ малка консерва грах
сол
черен пипер
червен пипер
Приготвяне
В ямките на тава за мъфини се слагат по няколко ленти бекон, така че след това като се постави плънката от кайма, те да могат да се завият колкото се може по-плътно. В отделна купа се смесват каймата, граха (без сока!), предварително нарязания на дребни кубчета кашкавал и подправките на вкус, след което се размесват внимателно до равномерното разпределяне на граха, кашкавала и подправките. От получената плънка се оформят 6 топки, които се поставят в кладенците на тавата за мъфини, като леко се притискат, така че да уплътнят бекона към стените, беконените ленти се похлупват отгоре, след което, за да не се отворят при печенето, се обръщат. Пекат се в предварително загрята на 200 °С фурна за около 30-35 мин, като добра идея се явява тавичката за мъфини да бъде поставена в по-голяма тава, така че да си спестите чистенето на фурна от евентуално избилия сок.



Няма коментари:

Публикуване на коментар