Търсене в този блог

неделя, 25 септември 2016 г.

НЕ-ПЪРЖЕНИ ПЪРЖЕНИ ПАТЛАДЖАНИ С ЛУК И ДОМАТЕН СОС

Има хора, които ме обвиняват, че съм бил готвил и ял само месо… Това е една от многото любими ми постни манджи, с които ги опровергавам. По принцип някои биха я нарекли имамбаялдъ, но истината е, че не знам как точно е оригиналната рецепта, а тази е продукт на собствени изследвания и оптимизации. Което, впрочем, съвсем не я кара да отстъпва на вкус от имамбаялдъто…
Необходими продукти:
патладжани – два малки или един голям
зехтин
брашно
лук – 3 големи глави
чесън – една едра глава
доматено пюре – малка консерва
сол
черен пипер
червен пипер
лют червен пипер (по желание)
Приготвяне
Добре е да се започне с патладжаните, тъй като има изчакване около час, през което време се приготвя лука с доматения сос. Те се измиват и се нарязват на колела с дебелина от около 5 мм. Накисват се в купа с доволно подсолена вода, затискат се с нещо тежко да не изплуват над нивото на водата и се оставят за около час. Идеята е солената вода да изсмуче горчилката, както и веществата, от които потъмняват. След като престоят във водата, тя се оцветява в светло кафяво и се изхвърля. Приготвя се голяма тава, постлана с хартия за печене. В две купи се слага малко зехтин и малко брашно. Отцедените търкалета от патладжан най-напред се накисват в зехтина, отцеждат се доколкото е възможно, след което се овалват в брашното и се нареждат върху хартията за печене. След като се наредят всички, тавата се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пекат на вентилатор за 45-50 мин. Трябва да придобият златист цвят. Тавата се вади и се оставя да изстине напълно.
Лукът се нарязва грубо, след което се запържва в тиган със зехтин до златисто, като му се слагат солта и черния пипер. Докато той се пържи, се приготвя полутечлива каша от доматеното пюре, която се добавя към запържения лук в тигана заедно с нарязания чесън и червения пипер. Ако сосът не е достатъчно течен, се добавя малко вода, но се внимава да не стане съвсем течен (зависи от консистенцията на доматеното пюре и други непредвидими променливи като воднистост на лука, която по принцип трябва да се е изпарила). Оставя се да къкри на бавен огън под капак, като ориентир за готовност е чесъна, който трябва да е омекнал, но и да е запазил аромата си. Капакът на тигана се маха и силата на котлона се увеличава, така че да се изпари останалата вода от соса. Тиганът се дърпа настрани и се оставя да изстине.
Парчетата патладжан се нареждат в подходяща чиния за сервиране, след което върху тях се разпределя лука в доматен сос. Важно е патладжаните и лукът да са студени за да се запази хрупкавостта на коричката, получена при печенето. Оставят се да престоят около час-два преди сервиране. Самото ястие е много по-вкусно когато е студено.
Алтернативен вариант на рецептата е патладжаните да се запържат. В този случай патладжаните първо се овалват в брашно, след което се пържат в тиган. Лошото на този вариант е, че на няколко парчета патладжан трябва да се сменя мазнината заради загарящото в нея брашно, а и самите патладжани стават доста мазнички.






4 коментара: