Най-вкусното месо расте най-близо до кокала, а кое
друго месо, ако не джолана, има най-голямо съприкосновение с него?!? Една от
първите ми рецепти в блога бе за свински джолан с кост и кожа ( http://oursgourmand.blogspot.bg/2011/05/blog-post.html
) и тя бе оценена изключително високо – както от приятели, на които съм я
приготвял многократно, така и съдейки по посещенията на страницата ѝ, която
държи рекорд. Вчера в една от любимите ми месарници видях едни много свежи и
симпатични джоланчета, а истината е, че отдавна не съм си приготвял и от
седмици ми се въртеше в главата да си направя. За съжаление (е, после се оказа,
че не е никак за съжаление) те бяха почистени от кожата и обезкостени, а аз
такива ги отминавам. Тези обаче бяха толкова свежи и съблазнителни на вид, че
просто купих един без ясна концепция как ще го приготвя. А то пък стана хем
различно от „известния“ ми джолан, хем вкусно (не мога да кажа дали повече или
по-малко, тъй като рецептата, която компилирах набързо, е различна), хем
подходящо за лятото, тъй като не се получи никак мазно. Затова – по същество:
Необходими продукти (за 4 порции)
един обезкостен
свински джолан без кожа (около 600-700 гр.)
3-4 средно
големи картофа
1 голяма
глава лук
2 средно
големи моркова
4-5 едри
скилидки чесън
50-60 гр.
свинска мас (може и друга или олио)
2-3 стръка магданоз
1 ч.л. черен
пипер
1 щипка изсушен
розмарин
3 ч.л. сол
Приготвяне

Забележки:
1. Следващият път ще пробвам да направя
индивидуални порции в малки гювечета с капак – предполагам, че ще стане
ефектно, но ако някой ме изпревари, нека се чувства свободен да сподели опита
си
2. В тази рецепта спокойно могат да се добавят и
други зеленчуци. Лично си мислех за сушени домати или някой друг кореноплод, но
както споделих – купих месото без концепция, а в събота в 7 часа сутринта
разполагах само с гореизброеното вкъщи. А и не исках да правя гювеч…
Коментирайте и споделяйте! Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар