
Необходими продукти:
диня –
колкото човек прецени, че му се отделя от сърцето
захар –
зависи от количеството сок, което се отдели от динята
Приготвяне:
Аз използвах 2 нормално широки резена от една поне
10-килограмова диня. Нарязах ги на парчета (без кората!), след което изцедих
сока с помощта на преса за картофено пюре (да са живи и здрави французите за
прекрасната идея – признавам, че нямаше да ми хрумне!), като под нея бях
подложил голяма цедка, но с много фина мрежа. От двете парчета изкарах 750 мл
сок, към които прибавих 750 гр. захар. Нагрях ги на котлона при постоянно
разбъркване и след като захарта се разтвори и сиропа започна да ври, намалих
котлона на слаба степен колкото да поддържа варенето, бърках още няколко
минути, добавих 5 гр. лимонена киселина, оставих още минута-две да поври, обрах
с решетеста лъжица твърдата пяна отгоре и налях сиропа още много горещ в бутилки.
След като изстина, си приготвих с вода при
разреждане 1:7 и почти се изненадах, че написаното в рецептата, че вкусът и
ароматът се запазват, е вярно! Довечера след залез слънце мисля да започна
импровизациите с водка, мастика, а четох дори и за коктейл и с уиски. Но
истината е, че и като чист сироп с вода е превъзходно свежо и може да припомни на
човек през януари вкуса на дините.
Лайквайте, споделяйте и най-вече коменатриайте!
За какво му е разреждане с вода, като го гледам в бутилките ми изглежда бая рядък и бистър
ОтговорИзтриванеЗащото е сироп, а не сок. Твърде сладък е. А се прави сироп, за да изтрае дълго време. Ако е сок, ще се вкисне.
Изтриванеа не се ли прави заварка със шишетат
ОтговорИзтриванеНе съм правил. Сиропът го налях много горещ.
ОтговорИзтриванеАко се вари в соковарка ще стане ли
ОтговорИзтриване