Търсене в този блог

неделя, 15 септември 2019 г.

ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ЧЕСЪН И РОЗМАРИН SOUS VIDE




Не можейки да се нарадвам на новата играчка, както се казва, I did it again! Само че този път, вместо с телешко, реших да експериментирам с пилешки гърди. Причината е, че те, ако са добре сготвени, са божествено вкусни, но границата при приготвянето им между сурово месо и вата за топлоизолации е изключително тънка, а аз не обичам вата, както и сурово пилешко. Затова реших, че единственото решение е sous vide… И след като се поразрових из френскоезичните сайтове, стигнах до истината за температурата, при което те стават сготвено, но сочно и ароматно месо. Но за нея по-долу…

Необходими продукти за 2/4 порции (зависи от апетита и възможностите):
2 бр. пилешки филета
около 30-40 гр. краве масло
1 голям стрък розмарин
3-4 скилидки чесън
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне
Филетата се разделят едно от друго, ако са свързани.


Осоляват се и се опиперяват на вкус.

Скилидките чесън се обелват и смачкват с помощта на дебел нож, който се удря силно с длан (позволявам си пак да напомня, че този метод води до много по-силно отделяне на аромата на чесъна).


Филетата се слагат в плика за вакуумиране (подробности – в тази рецепта) с ципестата им страна отдолу. Отгоре се разпределя смачкания чесън, половин стрък розмарин и по една малка люспа масло (колкото за аромат).

Вакуумиран се и се запечатват.

Оставят се няколко часа в хладилник (по принцип – колкото повече, толкова повече, както е казал Мечо Пух). Слагат се в съда за sous vide и апаратът се наглася на точно 62 °С (заветното число!) за 2 часа и половина.



По принцип това време може да бъде съкратено без отражение върху сготвянето на месото, но аз реших, че ако е повече, това ще позволи по-доброто проникване на ароматите на подправките и на маслото в дълбочина, а в последствие се оказа, че съм бил прав. След като филетата са готови, те се вадят от плика, махат се чесъна и розмарина и се подсушават върху домакинска хартия.


Запечатват се от всички страни в масло в предварително сгорещен на максимална температура тиган с помощта на щипка  (около 30-40 секунди откъм страна).



Режат се на филии и се сервират с гарнитура по избор. Могат да се залеят и с някакъв сос (лично аз пробвах с прясно приготвен чеснов, който се оказа отличен избор).


Така приготвени са толкова крехки (но същевременно добре сготвени!), че няма и помен от кончавост… Абе пилешките гърди не били лошо нещо!



Няма коментари:

Публикуване на коментар