Търсене в този блог

вторник, 5 март 2019 г.

КЮФТЕТА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА И БУЛГУР




Това е рецепта, която се канех от доста време да пробвам. Разбира се, типично за мен, не се сдържах до преобладаващия ѝ вариант в Интернет и реших да ѝ направя мой прочит. Нещата се пообъркаха и не станаха, както ги бях замислил, но пък резултатът се оказа под формата на две рецепти… Тук обаче ще наблегна на основната, която смятам, че ми се получи изключително добре. А след нея ще споделя и неочаквания ѝ вариант.

Необходими продукти:
250 гр. червена леща
250 гр. булгур
50 гр. настърган кашкавал
1 яйце
1 голяма глава лук
30 мл. олио или зехтин
сол
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
куркума

Приготвяне
Лещата се слага в тенджера с вода и след като водата заври, котлонът се намалява и се оставя да се вари на тих огън 20 минути.

 

След като тя се свари, се прецежда, а с водата ѝ се залива булгура. Лещата се оставя да се отцеди много добре, а булгурът – да набъбне (поне 30 минути).


Ако е необходимо се добавя още вряща вода, която е добре да е в готомвност. След това и булгурът се отцежда добре и се добавя към лещата.



Докато той се отцежда, лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто в олиото (зехтина).


Към варивата се добавят подправките на вкус (аз използвах 3 ч.л. сол и по 1 ч.л. от останалите подправки), запържения лук с мазнината му, кашкавала и едно яйце (то се добавя след като останалите неща се разбъркат, така че да не се „изпържи“ от горещото олио от лука).






С помощта на дървена шпатула сместа се размесва много добре. Оформят се кюфтета, които се поставят в тава върху хартия за печене и се пекат около 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180 °С с вентилатор.





За неволите и неуспехите, които се превърнаха в успех…
Първоначалната ми идея беше да запържа кюфтетата, както бях гледал в едно клипче… Всичко тръгна добре докато не реших да ги обърна. И като реших – ренде! Разпаднаха се.

Тъй като вече в тигана беше сложена половината от сместа, хич не ми се искаше да я изхвърля. И тогава ми хрумна да я отцедя колкото мога от мазнината и да я подправя с разни неща. За съжаление не разполагах с голямо разнообразие от подходящи по мое мнение добавки, така че се ограничих до 10-на маслини и 50 гр. сирене. Маслините нарязах на ситно, а сиренето – нароних. Проверих дали сместа е изстинала и добавих още едно яйце, разбърках отново и във фурната на мястото на „редовните“ кюфтета.





Получиха се неочаквано вкусни, при това съвсем различни на вкус от първите – явно защото лещата притежава свойството да добива вкуса на това, с което се готви. А защото бяха тежички малко (колкото и да ги отцеждах, бая мазнина остана), се мотивирах да отворя някоя друга бира…



Няма коментари:

Публикуване на коментар