Търсене в този блог

понеделник, 8 юли 2019 г.

ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С КАЙМА И БЕШАМЕЛ



Онзи ден видях в супермаркета от сферичните тиквички – толкова симпатични и апетитни ми се сториха, че веднага купих няколко, без да имам идея как да ги сготвя.

В онзи момент единственото нещо, което знаех за бъдещата им съдба, беше, че ще се готвят пълнени разрязани на половинки… А днес реших да импровизирам, че от ориза се дебелее… Е, не че не се дебелее и от продуктите, с които ги сготвих, но идеята се оказа неочаквано добра. Споделям я:

Необходими продукти:
3 броя тиквички (около 1200 грама), може и продълговати
600 гр. кайма
1 голяма глава лук
500 мл. прясно мляко
50 гр. масло
50 гр. брашно
120 гр. кашкавал
2 с.л. доматено пюре
сол
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
мазнина за пържене (който каквато предпочита)

Приготвяне
Започва се с бешамелът. Това е необходимо за да има време да изстине и съответно да се е посгъстил като му дойде времето. Рецептата за бешамел може да се вземе от тук. След като той стане готов, тиквичките се измиват и обелват.

Разрязват се на равни половинки, като от долната им част се взима малко, така че да стоят изправени (откъм горната са с „поставки“, които се получават при изрязването на дръжките им).

Сърцевината със семките им се издълбава с лъжица, като материалът се запазва. Трябва да се получат купички.

Ако се използват обикновени продълговати тиквички, трябва да се направят лодки, но пак е важно „лодките да са плоскодънни“, че да не се обръщат.
Лукът се нарязва на ситно, след което, заедно със сърцевината на тиквичките се задушава в тиган на максимален огън в минимално количество мазнина.


Пържи се докато се изпари водата, която сърцевината на тиквичките отделя.

Малко преди да остане само на мазнина, се добавят подправките в количества на вкус, а след тях и каймата и доматеното пюре.

Отново се задушава докато водата, която се отделя от месото, се изпари.

След като плънката е готова, тя се разпределя равномерно в „купичките“ от тиквичките, които се нареждат в тава за печене.

Пекат се около 30-35 мин в предварително загрята фурна на 180 °С и вентилатор (докато самите тиквички са почти готови, тъй като плънката е предварително сготвена).



Вадят се от фурната и се заливат с бешамела, а отгоре се поръсват с настъргания на ситно кашкавал.


Пекат се още 15-20 минути до добиването на златист цвят.
Останалото е ядене…




Няма коментари:

Публикуване на коментар