Търсене в този блог

понеделник, 22 юли 2019 г.

СВИНСКИ ВРАТ С ЛУК В МУЛТИКУКЪР




Да, дори и на мен понякога скарата може да ми омръзне (макар и не за дълъг период от време)… А какво би направил човек, ако си има хубаво парче свински врат, което е бил купил предварително с цел да го опече на скарата? Ами сготвя си го! А какво прави, ако го домързява леко в жегата и не му се занимава много – сеща се, че има мултикукър и импровизира. И понеже импровизацията се получи повече от успешно, реших да я споделя в блога.

Необходими продукти (за 4 порции):
700-800 грама свински врат (добре оформено парче)
2 много големи глави стар лук
4-5 скилидки чесън
50 гр. краве масло
сол
черен пипер
1-2 изстудени бири (само за летния вариант на рецептата)

Приготвяне
Вратът се нарязва на дебели парчета от около 1,5-2,0 см, които се подправят със сол и черен пипер на вкус.



Лукът се нарязва на по-груби полумесеци, а чесънът се смачква с ножа.



Маслото се слага в мултикукъра, който се включва на режим пържене (в този режим се работи с отворен капак, все едно нещата стават в тигана, като предимството е, че после се мие само тенджерата, а не тиган и тенджера, а пък и нищо не се губи!). Щом са разтопи и започне да цвърчи, нарязаните парчета врат се запечатват за минута-две от двете страни (всичките няма да влязат, поради което се прави на 2-3 пъти).

След като се запечатат, се вадят, а на тяхно място се слага лукът. Обръща се 4-5 минути докато омекне леко, но не е необходимо да се запържва в маслото до златисто.


Слага се чесънът (не по-рано, че да не прегори и да даде лош привкус!), разбърква се, след което парчетата месо се подреждат внимателно върху лука, така че да го покриват плътно и изцяло.

Идеята е по време на готвенето соковете да се стичат върху него и да го овкусяват допълнително, а изпаренията от препечения на дъното лук да проникват в месото докато се издигат нагоре (проверена техника от други рецепти в мултикукър). Мултикукърът се превключва на режим „печене“ и капакът му се затваря.

Продължителността на този режим при моя модел е точно 2 бавни бири време (1 час), затова тук се включват добре изстудените бири (впрочем, те могат да се заменят и с нещо друго, включително и цитронада, ако евентуално има месоядни въздържатели).
Може да се сервира и без друга гарнитура, особено ако божествено получилия се лук е повечко. По-нататък нямам желание да обяснявам, тъй като е жега, а читателят не е глупав и ще се сети сам!



2 коментара: