Търсене в този блог

сряда, 24 юли 2019 г.

ПЪЛНЕНИ С КАЙМА ПАТЛАДЖАНИ СЪС СОС БЕШАМЕЛ




Готварските ми настроения напоследък са като лятото тази година – някак си непостоянни и противоречиви. В тази връзка хем ми се яде лятна лека храна, хем ми се яде нещо сготвено. С тази мисъл в главата купих кайма от младо теле без ясна представа каква съдба я очаква. Но минавайки покрай щанда със зеленчуците и виждайки едни малки симпатични розови патладжанчета, веднага реших да експериментирам с рецептата ми от преди седмица за пълнени тиквички с месо и бешамел. Речено – сторено! И въобще не съжалявам, тъй като май станаха дори и по-вкусни от тиквичките…

Необходими продукти (за 6 летни порции):
3 малки патладжана (около 800-900 гр., за предпочитане бели или розови заради кората)
500 гр. телешка кайма (зимата в студа свинска)
1 голяма глава лук
1 с.л. доматено пюре
50 гр. краве масло
50 гр. брашно
500 мл. прясно мляко
100-150 гр. кашкавал
сол
черен пипер
3-4 с.л. олио (за пържене)

Приготвяне
Патладжаните се измиват, разрязват се на равномерни половини, след което вътрешността им се издълбава с лъжица, така че да се получат „лодки“.



Материалът от издълбаването на лодките се запазва.

Лукът се нарязва на не много ситно, след което се запържва в олиото заедно със сърцевината на патладжаните – докато стане златист, а сърцевината омекне и се свие.




Слага се каймата и се запържва при непрекъснато бъркане.

Малко преди тя да е готова, се добавят доматеното пюре и подправките на вкус, като се бърка още 2-3 минути.

Готовата плънка се разпределя в издълбаните патладжани, след което те се слагат във фурната да се пекат на 180 °С с вентилатор за 35-40 минути.

През това време се приготвя бешамелът (виж тук). Тавата се вади, след което патладжаните се поливат равномерно един по един с бешамела.

Кашкавалът се настъргва, след което се разпределя върху полятите с бешамел патладжани. 

Тавата се вкарва обратно във фурната и се пече на 180 °С без вентилатор докато кашкавалът се запече и добие златист цвят.

Bon appétit!


Няма коментари:

Публикуване на коментар