Търсене в този блог

неделя, 4 август 2019 г.

ОСО БУКО



Телешкото месо е невероятно вкусно (дори и говеждото), а и с тази свинска чума стана актуално и като нищо може да ни се наложи да трябва да преминем поне частично на него, тъй като явно свинското ще поскъпне и понамалее… В което няма лошо, тъй като то е и доста по-диетично и здравословно. Има обаче един сериозен проблем – то е едно от най-капризните за готвене и много лесно се превръща в нещо, с което може да се подпре масата да не се клати или да се закове пирон. Тази рецепта обаче е такава, че ако се спази, това няма как да се получи. Е, бавничка е, но пък хубавите неща стават бавно. Още по-хубавите – още по-бавно!

Необходими продукти за 4 порции (количествата не е необходимо да са точни) :
2 шайби телешки джолан с кост по средата с дебелина поне 4-5 см (една шайба е средно за 2-3 души – зависи от диаметъра ѝ)
1 голяма глава лук
2 средно големи моркова
1 глава стар чесън
2 консерви белени домати (от по 400 мл)
1 кубче бульон (телешки или пилешки)
100 мл бяло вино
50 гр. бяло брашно
1 лимон
1 ч.л. захар
сол
черен пипер
червен пипер
червен пипер
целина
дафинов лист
7-8 стръка свеж магданоз

Приготвяне
Започва се с нарязването на лука, обелването на скилидките чесън и нарязването на морковите на шайби.




Парчетата джолан се осоляват и опиперяват с черен пипер, след което се овалват в брашното, като излишното се изтръсква.




Маслото се слага в голям дълбок тиган с капак и като започне да цвърчи в него се запечатват до златисто парчетата джолан (основно от двете им страни, но също така с помощта на щипка могат леко да се запечатат и отстрани).


Вадят се и на тяхно място се слага лукът, който се запържва до златисто.


Малко преди да е готов, към него се слагат 2/3 от скилидките чесън, които се сплескват с удар под дебел нож (така отделят максимално количество аромат в последствие).


Месото се връща в тигана, след което се добавят морковите, бялото вино и предварително разтворения в 80-100 мл вряща вода бульон (може да се използва и истински бульон при наличието му).


Слагат се доматите и солта, захарта, червения пипер, още черен пипер, дафиновия лист и целината (8-10 кубчета – аз я държа така замразена във фризера, че да имам винаги).

Похлупва се с капака и се оставя да къкри на съвсем слаб огън около 3 часа. През това време се приготвя така наречената гремолата – магданозът се нарязва на ситно, към него се добавя настърганата кора на лимона и останалия чесън, който се пасира през преса за чесън. Разбърква се равномерно.







След около час и половина парчетата се обръщат наобратно. Половин час преди да е готово ястието, то се поръсва с част от гремолатата и се похлупва отново.


След като е готово, ако доматите са пуснали повече вода, котлонът се засилва на максимална степен за 15-на минути като капакът се маха, така че водата да се поизпари.


Сервира се с подходяща за тежичко месо гарнитура – ориз, картофи или нещо друго подходящо.



Няма коментари:

Публикуване на коментар