Търсене в този блог

събота, 17 август 2019 г.

СТЕК „АНТОАНЕТА“




Бях забравил за тази рецепта от времето на „Балкантурист“, която в зората на демокрацията се предлагаше по заведенията на Черноморието като „masterpiece“ на готвача. На знам как се сетих за нея, след като не я бях приготвял от поне 20 години, но ето, че ми хрумна. Всъщност е лесна, ефектна и вкусна, а и вече може да мине за „нещо различно“, тъй като не мога да се сетя да съм я виждал в меню на ресторант от поне десетилетия…

Необходими продукти:
хубави свински стекчета – който каквито предпочита и колкото са необходими
масло
брашно
кашкавал – около 30-40 гр. за стек
праскова – една стига за 4 стека
хубави резенчета шунка – колкото са стековете
сол
черен пипер
червен пипер

Приготвяне
Стековете най-напред се начукват, но не прекалено, така че да не станат много тънки.


 Посоляват се със сол и черен пипер на вкус и се оставят в хладилник за поне час-два.

В тиган се слага съвсем малко масло, колкото да покрие дъното му, и се оставя да се разтопи. 

През това време стековете се овалват в брашно, излишното се изтърсва, след което се запечатват в тигана с маслото от двете страни за по 2-3 минути.




Вадят се от тигана и се нареждат в тавата, в която ще се пекат стековете.

Прасковата се нарязва на шайби, след което върху всеки стек се слага по една шайба от плода.



Върху нея се поставят 2/3 от кашкавала, а върху него – резен шунка.


Отгоре се слага останалата 1/3 от кашкавала. За да не се разпаднат е възможно „конструкцията“ да се фиксира с клечки за зъби.

Поръсва се с малко чревен пипер и се пече във фурна на 180 °С без вентилатор за около 25-30 минути, като се внимава кашкавалът да не прегори.





Добър апетит и наздраве!


6 коментара:

  1. и се слага на "канапе" пържена филийка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно е да се върнеш назад във времето

    ОтговорИзтриване
  3. Забравихте пържената филийка отдолу

    ОтговорИзтриване
  4. Най-вкусното меню във Балкантурист!Мил спомен!

    ОтговорИзтриване
  5. С компотена птаскова е по ефикасно. Тази остава сурова

    ОтговорИзтриване