Търсене в този блог

неделя, 4 август 2019 г.

СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ С ПРЯСНО ЗЕЛЕ В МУЛТИКУКЪР




Човек трябва да си хапва свинско от време на време, особено в период, когато най-вероятно то ще стане едва ли не деликатес покрай истериите за свински чуми… А пък за ползите от зелето (прясно или не) е излишно да се дискутира. Та по този случай предлагам една набързо скалъпена рецепта за мултикукър, която се получи мнооооооооого добре!

Необходими продукти:
1 малка зелка (тенджерите за мултикукърите по правило не са много големи)
4 вратни пържоли (котлета)
1 голяма глава стар лук
1 глава стар чесън
олио за запържване (може и зехтин)
2 с.л. доматено пюре
червен пипер
лют червен пипер (по жеалние)
черен пипер
сол

Приготвяне
Лукът се нарязва на дребно според предпочитанията (аз обичам да не е много на дребно), скилидките чесън на две-три, а зелето на ивици.






Мултикукърът се включва на режим пържене и в него се слага олиото. Пържолите се осоляват и овкусяват с черен пипер, след което, като зацвърчи олиото, те се запържват от двете страни за по 2-3 минути (на няколко пъти, тъй като вероятно няма да се поберат всички наведнъж). 


Махат се и на тяхно място се слага нарязания лук, който се пържи до златисто.

Малко преди да е готов, към него се добавят чесъна и останалите подправки на вкус.

След като той е готов, се добавя и нарязаното предварително зеле, както и доматеното пюре (първоначално то няма да може да се разпредели равномерно, но това не е проблем). 


Мултикукърът се затваря и се превключва на режим печене (при моя модел е с продължителност 1 час).

След 15-на минути той се отваря и вече спадналато зеле разбърква заедно със запържения лук и доматеното пюре. Отгоре върху него се подреждат котлетите без да се заравят в него – идеята е изпаренията на зелето, издигайки се нагоре, да овкусяват месото, а соковете и мазнината от месото, стичайки се надолу, да овкусяват зелето.




Капакът се затваря и се оставя още 45 мин.




Няма коментари:

Публикуване на коментар