Търсене в този блог

четвъртък, 17 декември 2020 г.

ПУШЕНА СВИНСКА БОМБИЧКА

 


 

Това е една рецепта от типа „неочаквани импровизации“, когато си започнал нещо, установил си, че има непреодолими пречки да го осъществиш и се чудиш как да спасиш „матряла“… Та идеята накратко беше за пушен шпеков салам, но когато всичко беше готово за пълнене, се оказа, че някъде съм затрил колагеновите черва. Доплака ми се и вече си мислех кой да поканя в това карантинно време на свински бургери, когато се сетих, че имам сушени мехури (пуски). А името си дойде само, при това два пъти независимо – веднъж като мое хрумване, след което, като показах снимката на един приятел и го попитах как да нарека кулинарния си шедьовър, той без да се замисли каза „бомба“. Е, станаха бомбички, че материалът не стигаше за две пълни докрай пуски, а пък беше за повече от една, и за да има справедливост бе поравно разделен на две (горе-долу).

 

Необходими продукти (за един килограм месо):

1 кг месо от бут или плешка

22 гр. сол

5 гр. смлян на едро черен пипер

5 гр. чесън на прах

2 гр. смлян сушен кориандър

5 гр. захар

големи количества търпение и мерак

 

Приготвяне

Месото се накълцва с решетка „бъбрек“.


Около 1/5 от него се смила на хомогенна каша с домакински робот и се връща при кълцаното месо.

Добавят се подправките и се размесва много добре (заради смляното на каша месо сместа става лепкава, но това е необходимо за добра спойка).

Оставя се за няколко часа до 1 нощ в хладилник. Сухите пуски се подготвят като се накисват за 30-на минути в хладка вода с доста оцет.

Изплакват се първоначално 2-3 път чрез накисване за по 5-10 мин. само в хладка вода, след което се изплакват окончателно на течаща вода на чешмата. Сместа се пълни плътно в мехурите (признавам, че използвах пълначка), като се внимава да не се образуват кухини от въздух, след което се връзват здраво с канап като се внимава отново да не се образува мехур от въздух.

Слагат се в пушилнята, като под реотана се слага тавичката със стърготини за опушване.

С помощта на електронния терморегулатор температурата се наглася на 80 °С с хистерезис от 3 °С нагоре и надолу.

Пуши се в продължение на 6 часа, като на четвъртия се сляга един охлюв стърготини за допълнително опушване (първоначалните трябва отдавна да са изгорели). На шестия час бомбичките се вадят, оставят да изстинат и се прибират на студено за поне една нощ.

На другата сутрин изглеждат превъзходно ето така:



Предполагам, че повече упътвания не са необходими. Ще кажа само, че както повечето неочаквани кулинарни изненади, и тази беше много добра и съвсем не съжалявам за шпека. Получи се едно невероятно вкусно мезе, което препоръчвам горещо на колегите чревоугодници-мераклии!

Наздраве!

 







2 коментара:

  1. Здравейте,
    Поклон и уважение за експериментаторския хъс и стил на повествование :)
    Моля за информация - от къде се сдобихте с "охлюва" за опушване? Имам същата пушилня и определено има необходимост от по-продължително пушене.
    Благодаря предварително,
    Ивайло

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Намерих го в Алиекспрес - BGN 12.90 60%OFF | 8.07'' Stainless Steel BBQ Grill Accessories Round Smoker Apple Small Wood Chips Barbecue Cold Smoke Generator Bacon Meat Tools
      https://a.aliexpress.com/_mPBq5tL

      Изтриване