Търсене в този блог

неделя, 27 декември 2020 г.

ПЕЧЕНА ГЪСКА

 

 


Не знам защо, но досега някак си ми се беше разминало да пробвам гъска. А и то много-много у нас гъски не се продават… Но тази Коледа се оказа, че изтървах патиците в магазина (у нас правим патица, тъй като не сме фенове на пуйките, които дори и да се добре сготвени, някак си не са достатъчно блажни за този светъл Празник). А между временно ми подариха гъска… Е, ще кажа само, че й станах фен от раз. Четох разни рецепти, но реших да я сготвя просто опечена като за първо запознаване с това ново за мен месо. Оказа се подобна на патицата, но и различна. Може би дори и една идея по-вкусна!

 

Необходими продукти:

1 бр. гъска

2 ч.л. сол

2 ч.л. черен пипер

2 с.л. мед

2 с.л. кетчуп

2 с.л. соев сос

1 с.л. масло

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. чесън на прах

1 щипка лют пипер (по желание)

 

Приготвяне

Гъската се изплаква и подсушава. Слага се в подходящ за размерите й съд за печене с капак. По кожата й от двете и страни се правят тънки прорези (без да се навлиза в месото), като само бутчетата не се нарязват (това се праве за да се отдели максимално количество от мазнината).




Трътката се изчиства от жлезата.



В купичка се прави смес от 2 с.л. сол, 1 ч.л. чесън на прах  и 1 ч.л. черен пипер.




С тази смес гъската се натрива равномерно отвън и отвътре. Поставя се да „легне по гръб“. 



Похлупва се и се пече около 2-2:30 часа на 160 °С без вентилатор.




Вади се от фурната и се прехвърля извън съда за печене.



В тавата трябва да се е отделила доста мазнина и малко сок.



Мазнината се прелива внимателно в някакъв съд, като се внимава да не се прелее от сока.



Оставя се да изстине и се съхранява в хладилник (става за готвене на много различни вкусни и ПОЛЕЗНИ неща поради високото съдържание на Омега-3 мастни киселини). Сокът се изхвърля. Гъската се връща обратно в съда за печене и се пече още 30-40 мин. на 160 °С под капак. През това време в малка тенджерка се прави смес от мед, кетчуп, соев сос, масло, червен пипер, останалия черен пипер и лютия червен пипер.




Слага се на котлона и се бърка непрекъснато докато се получи хомогенна смес. Капакът на съда за печене на гъската се маха и тя се намазва отгоре с половината от приготвената така редуцирана смес.




Пече се без капак на 200 °С без вентилатор за 25-30 мин. Обръща се и се намазва и от другата страна с оставалата смес.



Пече се още 20-на минути на 200 °С без вентилатор. След като се опече, се покрива с капака на съда да не изсъхне до момента на консумирането й. Може да се сервира с различни гарнитури за блажно месо – например сотирани картофи в част от отделилата се от гъската мазнина.

Да ви е сладко!

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар