Търсене в този блог

петък, 31 януари 2020 г.

BLACK ANGUS ПЕПЪР СТЕК В SOUS VIDE




Попаднах на едни чудесни телешки стекчета от породата Black Angus: едното - „барбекю стек“, а другото – „ръмп стек“, та в мен се изникна въпросът кой от двата е по-вкусен. И за да ги сравня, реших да ги приготвя по идентичен начин, като за да се получат точно “medium-rare”, когато са розови като “rare“, но не тече миоглобинов сок, ги приготвих в sous-vide по най-простата класическа рецепта.

Необходими продукти:
телешки стекове с дебелина 1,5 см
сол
черен пипер
10 гр. масло

Приготвяне
Предварително казвам, че тези стекове не стават с какво да е телешко, а само с месо от породи за месо като например “Black Angus” или “Hereford”.
Ръмп стек:

Барбекю стек:

Стековете се осоляват и опиперяват на вкус, но пиперът трябва да е обилен, че да се получи „пепър стек“.


Вакуумират се в пликове за sous-vide и се готвят за medium-rare на точно 60 °С в продължение на 3 часа (за по-“rare” температурата може да се смъкне с 3 градуса за всяка степен или за по-изпечени съответно да се вдигне).



Когато са готови, се вадят от банята и се охлаждат в студена вода.


Запечатват се на много горещ тиган намазан с масло за около 30-45 секунди от всяка страна.




Заключение
Не можах да определя кой от двата ми харесва повече на вкус. Като че ли барбекю стекът беше по-жилав, но и по-блажен.

От друга страна обаче сланинката по ръба на ръмп стека е нещо божествено…

Абе ще трябва да повторя експеримента!
Наздраве!





1 коментар:

  1. 60 градуса за медиум... Както и бургер стек няма такъв кът...нито в US , нито в Франция , нито в Анлия , нито в Аржентина ...това е търговско понятие. Ръмп-а не е традиционен стек кът каквото и да ти говорят, но тука су вида е спасил работата , ако беше само на скара или тиган щеше да е друдно дъвкаем. другото за толкова тънко место 30-40 сец за супер много ако си с чугун. ако искаш медиум с по изразена коричка требва да свалич на температура за реаър горна граница примерно 52. нешо от рода 52 градуса за 2-3 часа + 30-40 сек и ше имаш идеален медиум

    ОтговорИзтриване