Търсене в този блог

неделя, 19 януари 2020 г.

ЗАПЕЧЕН КАРФИОЛ С КАЙМА И БЕШАМЕЛ



Когато ти се яде лазаня, но килограмите ти са в повечко и искаш да избегнеш въглехидратите, се налага да импровизираш с по-здравословна храна. А в този случай стана перфектно!

Необходими продукти:
1 карфиол
500 гр. кайма (аз го направих със свинска, но може и друга)
200 гр. кашкавал
50 гр. краве масло
50 гр. бяло брашно
500 мл. краве мляко
1 глава лук
2 с.л. доматено пюре
3-4 с.л. олио
сол на вкус
черен пипер на вкус
чесън на прах

Приготвяне
Карфиолът се изчиства от листата и сърцевината, доколкото е възможно, след което се начупва на по-едри розички (да се свари и след това отцеди по-лесно).



Слага се в тенджера с подсолена вода и след като заври, се вари точно 8-10 минути – идеята е да стане остегнат, тъй като ще се досготви по-нататък.


След като се свари, се отцежда добре и се натрошава на по-дребно.

Лукът се нарязва и се запържва в олиото в тиган до златисто.


Когато е готов, към него се добавя каймата, към която се добавят сол, чесън на прах, черен пипер на прах и доматеното пюре.



Задушава се при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица докато водата от месото се изпари.

Тиганът се дърпа настрани докато се приготви бешамелът (може да се види как се прави в тази рецепта). Готовият бешамел се оставя да изстине леко, така че да се сгъсти малко. Каймата и карфиолът се смесват, след което се заливат с бешамела.


Върху тях се разпределя равномерно настъргания кашкавал.



Пече се на фурна с вентилатор на 180 °С до златисто.
Bon appétit!





Няма коментари:

Публикуване на коментар