Търсене в този блог

вторник, 7 януари 2020 г.

ШКЕМБЕ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ




Бях привлечен от едно бланширано телешко шкембе, като първата ми мисъл беше да го приготвя с масло в саханче, но погледът ми се спря случайно върху бидона с киселото зеле. И тогава ме осени еретичната мисъл… Един приятел, като му я споделих, каза, че било извращение. Може и ад е извращение, но пък се оказа вкусно извращение, така че със сигурност ще повторя! :D

Необходими продукти (за 4-6 порции според апетита):
1 неголяма кисела зелка
800 гр. бланширано телешко шкембе
1 глава чесън
5-6 с.л. олио
40-50 гр. краве масло
червен пипер на вкус
черен пипер на вкус
сол на вкус

Приготвяне
Шкембето, ако е съвсем сурово, се сварява за 15-на минути в подсолена вода, след което водата се изхвърля, а то се измива. Ако е бланширано, направо се слага в тенджерата под налягане с вода, колкото да го покрие и малко сол. Вари се под налягане около 40-60 минути, след което се вади и оставя да се отцеди и изстине.

Зелето отцежда добре от сока и се нарязва на ленти като за зелева манджа.

Изчистените скилидки от главата чесан се нарязват на шайби и се слагат при зелето.



Шкембето се нарязва на лентички с ширина около 1 см и дължина 3-4 см. Слага са в тава при нарязаното зеле. Добавят се червен и черен пипер на вкус.

Сол не се слага, тъй като киселото зеле по правило трябва да е достатъчно солено. Всичко се залива с олиото, след което зелето, шкембето и подправките се размесват равномерно.


Отгоре се слага маслото, нарязано на ленти.

Пече се на фурна с вентилатор на 180 °С за около час – час и половина докато се изпари течността и зелето и шкембето започнат да стават леко хрупкави.

Разбърква се през 20-на минути, така че да се пече равномерно.
Пие много червено вино. Наздраве и добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар