Търсене в този блог

събота, 10 ноември 2018 г.

СКАРИДИ С МАСЛО И ЧЕСЪН НА ТИГАН



Една 100% ергенска рецепта, която освен, че е афродизиак, е и полезна и диетична. Тя също е и изключително лесна, бърза и вкусна и не изисква нищо повече от обикновен котлон и тиган. Единственият проблем с нея е, че скаридите никога не стигат, независимо колко са…

Необходими продукти (за 2 малки порции)
200 гр. почистени сурови или бланширани скариди
50 гр. краве масло
5-6 скилидки чесън
1 средно голям лимон
копър

Приготвяне
Това е най-лесната част от рецептата. Маслото се слага в тиган, а чесънът се нарязва на тънки шайби.



След като маслото се разтопи и зацвърчи, в него се слага чесъна и силата на котлона се намалява на средна степен.


Чесънът се пържи в маслото да отдаде аромата си няколко минути като се внимава да омекне и потъмнее леко, но не и да прегори.

Добавят се изчистените скариди (аз предпочитам да купувам изчистени), като те, ако са сурови се запържват 4-5 минути докато станат розови, или 2-3 минути, ако са бланширани предварително (важно е, ако са замразени, да се оставят да се размразят бавно вътре в хладилника за поне една нощ, че са деликатни).

Малко преди да станат съвсем готови, върху тях се изсипва сока от лимона и се оставя да се редуцира още 1-2 минути най-много.




Махат се от котлона и се поръсват със ситно нарязан копър.
Скаридите могат да се ядат направо, но на мен ми харесват гарнирани върху бял ориз, който става изключително вкусен от отделилия се лимоново-маслено-чесново-скариден сос.




Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар