Търсене в този блог

събота, 19 януари 2019 г.

ТЕЛЕШКА СУРОВА НАДЕНИЦА С ЛУК И ДОМАТЕН СОС НА ТИГАН




Какво прави човек когато размрази от фризера едно по-голямо парче качествено телешко, което няма как да сготви наведнъж? Варианти много, но на мен днес ми хрумна да го превърна в сурови телешки наденици, които да приготвям по различен начин, така че да не ям едно и също през уикенда. Сетих се, че имам доста голямо количество хубави сушени черва, които няма да успея да оползотворя до края на сезона, взех че извадих месомелачката и ги приготвих суровата наденица по рецептата за суджук (без свинското обаче в този случай). Но понеже първоначалната ми идея беше за ястие тип „манджица“, реших че не е зле да експериментирам с лук и доматен сос. Разбира се, става и с купешка сурова наденица, но при нея винаги съществува риск мазнините и боклуците, от които е направена, да се стопят.

Необходими продукти (за 2 порции):
2 парчета наденица
2 средно големи глави лук
50 гр. краве масло
2 с.л. доматено пюре
сол
черен пипер
червен пипер

Приготвяне
Лукът се нарязва на не много дребни кубчета.

Маслото се стапя в дълбок тиган с капак и като започне да цвърчи към него се добавя лука.


Лукът се пържи в маслото докато омекне и започне да добива златист цвят, след което се добавят подправките.

Пържи се още 2-3 минути, след което се добавя доматеното пюре, което трябва предварително да е разтворено в около 100 мл. студена вода.

Разбърква се и когато сосът заври, към него се добавят суровите наденици.


Тиганът се похлупва, след което силата на котлона се намалява така, че ястието да къкри на бавен огън.

Готви се около 30-40 мин., като от време на време парчетата наденица се обръщат. Накрая, ако водата не се е изпарила, капакът се маха и котлонът се засилва докато доматено-лученият със се сгъсти достатъчно.

Получава се много добре – хем телешко, хем сготвено на манджа, хем няма как да стане твърдо като подметка! А и ще има и за скарата довечера… Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар