Търсене в този блог

вторник, 8 януари 2019 г.

РОЛЕ ОТ БЕКОН В ШУНКОВАР




Тази рецепта ще има съвсем кратко лирическо отклонение – ще кажа само, че това е тайната на Бекона (с главно „Б“!). А всичко започна с едно парче гърди без кост от само 900 гр. - непредвидено, случайно и без предварителна концепция… Но пък какво по-хубаво от една приятна изненада? Естествено че, една изключително приятна изненада!

Необходими продукти:
1 парче свински гърди без кост около килограм – с относително правилна форма и тънки (3-4 см най-много)
20 гр. готварска сол
5 гр. червен пипер
5 гр. кориандър

Приготвяне
Гърдите се разстилат, като по-месестата им страна остава отгоре (евентуално по-ципестата отдолу, като това се прави с цел в последствие тя да остане от външната страна на рулото).

Подправките се размесват като около 3/4 от количеството смес се разпределя равномерно от горната страна на гърдите като се притиска и втрива в тях.



След това гърдите се завиват на колкото се може по-равномерно руло (и да не е съвсем правилно, няма проблем, тъй като шунковарът ще ги дооформи), което се покрива отвън с останалото количество от сместа от подправките.

Рулото се слага вътре в шунковара и се „вари“ 3 часа на водна баня при 80 °С или 4 часа във фурна без вентилатор на същата температура (за целта е важно само фурната да държи точно температурата).


След като беконът „се свари“, шунковарът се охлажда в студена вода без да се отваря, а евентуално отделилата се течност се отцежда през дупките. За да стегне добре и да запази формата си е необходимо да остане поне една нощ на студено. Вади се и… Абе оттук нататък всеки знае какво да прави!

Божествено, лесно и почти бързо!



Няма коментари:

Публикуване на коментар