Търсене в този блог

четвъртък, 31 януари 2019 г.

СУРОВО-СУШЕН ФРЕНСКИ САЛАМ С ОРЕХИ




Франция е страна, в която се яде добре. Една от добрите идеи там е в сурово-сушените колбаси да се слагат ядки. От време на време и тук може да се купи салам примерно с орехи, но не толкова често, колкото ми се дояжда. Затова реших да се поразровя из френски сайтове и открих, че всъщност не е много сложно. Оказа се, че е сложно да се намери сланина за салама, тъй като гърдите, които купих за да го „облажня“, се оказаха по-постни от свинската плешка, която трябваше да е основното. Иначе идеята беше сланината да е около 25-30 %. Освен това не сложих и нитритна сол за да запазя червения цвят, но въпреки че човек се храни и с очите, професионалните ми познания в този случай бяха категорични, че е по-добре саламът да потъмнее.

Необходими продукти (за 1 кг смес свинско от месо и сланина):
35 гр. сол
25 гр. захар
5 гр. черен пипер на зърна
5 гр. кориандър
30-40 гр. орехи
черва за пълнене от широките (телешки)

Приготвяне
Орехите с цел дезинфекция се запичат леко във фурната (аз малко ги изтървах и потъмняха, но това не оказва влияние върху вкуса).

Докато те изстиват месото, и сланината се накълцват с помощта на сатър.



Към накълцаното месо се добавят необходимите количества от подправките и орехите, след което се размесва много добре.


Тъй като орехите са на четвъртинки, те не могат да преминат през фунията за пълнене на машинката, което наложи да се импровизира – към изрязана горна част от шише от безалкохолно се връзва парче черво, чийто друг край е завързан, след което се пълни плътно на ръка.



Като се напълни се връзва.

Оставя се да се суши докато изсъхне добре и се втвърди (може да се измери един салам и да се провери кога е изгубил 35-40% от масата си).

За целта аз използвах пастърмарника. Не фиксирам време, тъй като продължителността зависи от метеорологичните условия, но при мен отне месец.
Въпреки че саламът е френски, може да се дегустира изключително добре и с българско вино!





2 коментара: