Търсене в този блог

петък, 1 декември 2017 г.

КАРТОФИ НА ФУРНА СЪС СМЕТАНА, БЕКОН И ПУШЕН КОЛБАС



Човек се прибира от работа вкъщи и установява, че няма какво да яде, а навън вали като за всемирен потоп. Какво друго му остава, освен да отвори хладилника да види какво ще намери вътре, след което да помоли готварската си муза да му прати творческо вдъхновение? Точно тези обстоятелства стимулираха днес творчески процес в главата, откривайки в хладилника пушен бекон, две пушени наденички, малко позастаряващ кашкавал и животинска сметана. Е, и малко картофи в долапа…

Необходими продукти:
3-4 средно големи картофа (вероятно около 600 -700 грама)
150 гр. бекон на кубчета
150 гр. пушени кълцани наденички
200 гр. кашкавал
300 мл. течна животинска сметана
20-30 гр. краве масло
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне

Обелените картофи се сваряват (аз го правя като ги нарязвам предварително, тъй като така това става по-бързо, а после не си щавя пръстите да ги режа горещи). Отцеждат се добре, след което се оставят да поизстинат малко.

Към тях се добавят бекона и наденичките, които се нарязват на ситно.

Кашкавалът се настъргва на едро ренде, след което около 2/3 от него се добавя към картофите с бекон и колбас.

Добавят се подправките в количества на вкус, след което се добавя и сметаната.


Всичко се разбърква много добре (за да се размесят подправките) и се изсипва в малка тавичка за печене (аз предпочитам стъклените, тъй като се чистят по-лесно).

Отгоре се слагат няколко малки парченца масло за аромат, а върху него се разстила останалия настърган кашкавал.


Пече се на фурна на 200 °С до златист-кафяв цвят на кашкавала.

Сервира се и се внимава, като се обира от соса с хляб, да не се прехапят пръстите от лакомия. Добър апетит!

2 коментара: