Търсене в този блог

петък, 22 декември 2017 г.

ПЕЧЕН НА ФУРНА ТЕЛЕШКИ БУТ




Това е ефектна, относително бърза, лесна и много вкусна рецепта, в която има само една уловка – необходимо е телешко месо, което е почти невъзможна мисия, тъй като тук говеждото се продава за телешко. А, ако е и порода за месо, а не за мляко, тогава успехът е гарантиран! Все пак напоследък се случва да се намери от различни ферми (аз самият преди седмица заредих фризера с 40 кила), така че споделям рецептата.

Необходими продукти:
1 цяло парче от бута около 1 кг. с относително равномерна форма на шайба с дебелина 4-5 см.
50 гр. краве масло
черен пипер
готварски термометър

Приготвяне
Месото се изплаква за кратко със студена вода и се подсушава бързо с помощта на домакинска хартия или чиста кърпа. Поръсва се с черен пипер (за да не стане сухо сол не се слага, тъй като тя ще издърпа соковете на месото, а при необходимост, каквато едва ли ще възникне, а и не препоръчвам, че да се усети невероятния вкус на истинското телешко, се посолява едва в чинията!!!) Маслото се слага в тиган на котлон на максимална мощност и след като зацвърчи в него за 3-4 минути максимум се запечатва месото от всички страни.



Прехвърля се в тава, полива се с маслото, в което е било запечатано, и се пече на 180 °С без вентилатор до достигане на вътрешна температура от 65 °С – 70 °С, но не повече!

Вода или друга течност не се слага! Температурата се следи през 10 мин след първите 30 минути с термометъра, който се забива така в месото, че върхът на шиша му да достига до средата на месото. При достигането на необходимата вътрешна температура месото се изважда от тавата и се реже с много остър нож върху дъска на много тънки филийки.


По принцип е добре рязането да стане напречно на мускулните влакна, но ако това не е възможно (както беше в моя случай), се реже под ъгъл от 45 °С (първоначално цялото парче се разрязва на две под ъгъл, след което едното се обръща, така че да е удобно да се реже). Може да се полее с отделения от месото сос.
Тази рецепта може да накара човек да си изяде пръстите, като единствената уловка е да има подходящо истинско телешко и, за съжаление, готварски термометър. Впрочем напоследък такъв може да се набави от различни интернет сайтове почти за жълти стотинки – това е инвестиция, която се заслужава! Наздраве с добро червено вино и добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар