Ами какво да кажа – продължавам серията от витите
баници на тиган, този път във вариант с праз. Не я направих съвсем като
наложената с праз на тиган, по-скоро карах по интуиция и вдъхновение. А дали
стана добре си личи от снимките…
Необходими продукти:
1 пакет фини
точени кори
300 гр. изчистен
праз (два средно големи стръка)
250 гр.
извара (за по-хубаво използвах кашкавалена, но не е задължително)
150 гр.
сирене
3 яйца
150 гр. масло
Приготвяне
Започва се с праза, който се нарязва на ситно.
В
тиган се слага маслото и след като се стопи, към него се добавя нарязания праз.
Задушава се до омекване и позлатяване на максимална степен на котлона като се
бърка почти непрекъснато.
След като е готов, тиганът се отмества от котлона и
се оставя да поизстине. През това време в купа се смесват изварата, сиренето и
яйцата.
Разбърква се много добре докато не се вижда повече белтък.
Към сместа
се добавя задушения праз заедно с разтопеното масло.
Отново се разбърква докато
маслото спре да си личи.
Корите се мажат отгоре-отгоре до около половината с по
малко от плънката (умствено се разделя на части, отговарящи на броя на корите).
Завиват се на руло в тигана за печене на баницата – той задължително трябва да
е по-голям, с капак и дебело дъно, разпределящо равномерно топлината.
За
удобство може празът да се задуши в тигана, в който ще се пече баницата, като
по този начин се спестява мазането с разтопено масло. Когато рулата се увиват,
се внимава средата на новите рула за затиска краищата на предишните. След като
всички се наредят, баницата се слага на котлона под капак и се пече на умерена
степен до готовност, като се проверява с обръщане върху чиния (при мен на 5-а
степен от общо 9 ми отнема точно 25 минути, но при различните печки е различно,
така че човек трябва да внимава и засече първия път). Обръща се с помощта на
чинията от другата страна и се пече на същата степен за около 1/3 от времето
(при мен 8 минути), но първия път съветвам да се проверява. Много важно е
когато баницата се проверява или обръща, да се използва чиния с по-голям
диаметър от тигана, тъй като накапването с вряща мазнина е наистина болезнено и
прави гарантирани мехури (знам го от опит, уви)! Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар