Търсене в този блог

петък, 8 декември 2017 г.

ВИТА БАНИЦА С ПРАЗ НА ТИГАН



Ами какво да кажа – продължавам серията от витите баници на тиган, този път във вариант с праз. Не я направих съвсем като наложената с праз на тиган, по-скоро карах по интуиция и вдъхновение. А дали стана добре си личи от снимките…

Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори
300 гр. изчистен праз (два средно големи стръка)
250 гр. извара (за по-хубаво използвах кашкавалена, но не е задължително)
150 гр. сирене
3 яйца
150 гр. масло

Приготвяне
Започва се с праза, който се нарязва на ситно.

В тиган се слага маслото и след като се стопи, към него се добавя нарязания праз.


Задушава се до омекване и позлатяване на максимална степен на котлона като се бърка почти непрекъснато.

След като е готов, тиганът се отмества от котлона и се оставя да поизстине. През това време в купа се смесват изварата, сиренето и яйцата.


Разбърква се много добре докато не се вижда повече белтък.

Към сместа се добавя задушения праз заедно с разтопеното масло.

Отново се разбърква докато маслото спре да си личи.

Корите се мажат отгоре-отгоре до около половината с по малко от плънката (умствено се разделя на части, отговарящи на броя на корите).

Завиват се на руло в тигана за печене на баницата – той задължително трябва да е по-голям, с капак и дебело дъно, разпределящо равномерно топлината.


За удобство може празът да се задуши в тигана, в който ще се пече баницата, като по този начин се спестява мазането с разтопено масло. Когато рулата се увиват, се внимава средата на новите рула за затиска краищата на предишните. След като всички се наредят, баницата се слага на котлона под капак и се пече на умерена степен до готовност, като се проверява с обръщане върху чиния (при мен на 5-а степен от общо 9 ми отнема точно 25 минути, но при различните печки е различно, така че човек трябва да внимава и засече първия път). Обръща се с помощта на чинията от другата страна и се пече на същата степен за около 1/3 от времето (при мен 8 минути), но първия път съветвам да се проверява. Много важно е когато баницата се проверява или обръща, да се използва чиния с по-голям диаметър от тигана, тъй като накапването с вряща мазнина е наистина болезнено и прави гарантирани мехури (знам го от опит, уви)! Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар