Търсене в този блог

петък, 15 декември 2017 г.

ПАСТЪРМА ОТ ТЕЛЕШКО СЪРЦЕ



Обожавам сърцата (телешки или свински) и обикновено ги правя на кебап – те са над 95% чист мускул, което ги прави превъзходна храна. Но от бая време ми се искаше да пробвам прословутата пастърма от телешки сърца, за която много хора ми бяха говорили с благоговение. Е, няма какво да кажа – прави са!

Необходими продукти:
желания брой телешки сърца (в моя случай 2 бр., общо около килограм)
4 кг. морска сола
няколко лъжици червен пипер
няколко лъжици сух чесън на прах
търпение, търпение и още търпение

Приготвяне
Сърцата се разрязват на „филета“ – от едно излизат общо три (две по-дебели и едно по-тънко).


Изрязват се всички жили, клапи и други „немускулни“ неща. Слагат се в кутии с капак върху 1,5 – 2,0 см морска сол, като се притискат плътно и по начин, по който не се опират едно в друго.


Понеже имах смес за овалване на пастърми от червен пипер, черен пипер, чубрица и чесън на прах, останали от едни други пастърми, реших, че за да не отиде зян, мога да овалям част от суровите сърца в нея преди осоляването, но това беше защото сърце не ми даваше да изхвърля хубавата смес, а и не може да навреди, макари и тази стъпка съвсем да не е задължителна.

Отгоре се засипват обилно с морска сол, която също се притиска плътно. Кутиите се затварят капаците и се оставят за 24 часа в хладилник на студено.

На другия ден парчетата се изравят от солта, изплакват се бързо, но обилно със студена вода и се подсушават с кърпи.



Приготвя се смес от червения пипер и чесъна на прах, след което парчетата месо се овалват и втриват неколкократно в нея докато поемат.


Оттук нататък е ясно – канапи и в сушилнята за пастърми на открития балкон.


И отчайващо дълго чакане, което зависи от много фактори – време, дебелина и т.н. На мен ми отне 12 дни. Но пък наистина стана божествено вкусна! Сега трябва да бягам за червеното вино… Наздраве!




Няма коментари:

Публикуване на коментар