Обожавам сърцата (телешки или свински) и обикновено
ги правя на кебап – те са над 95% чист мускул, което ги прави превъзходна
храна. Но от бая време ми се искаше да пробвам прословутата пастърма от телешки
сърца, за която много хора ми бяха говорили с благоговение. Е, няма какво да
кажа – прави са!
Необходими продукти:
желания брой
телешки сърца (в моя случай 2 бр., общо около килограм)
4 кг. морска
сола
няколко
лъжици червен пипер
няколко
лъжици сух чесън на прах
търпение,
търпение и още търпение
Приготвяне
Сърцата се разрязват на „филета“ – от едно излизат
общо три (две по-дебели и едно по-тънко).
Изрязват се всички жили, клапи и
други „немускулни“ неща. Слагат се в кутии с капак върху 1,5 – 2,0 см морска
сол, като се притискат плътно и по начин, по който не се опират едно в друго.
Понеже
имах смес за овалване на пастърми от червен пипер, черен пипер, чубрица и чесън
на прах, останали от едни други пастърми, реших, че за да не отиде зян, мога да
овалям част от суровите сърца в нея преди осоляването, но това беше защото
сърце не ми даваше да изхвърля хубавата смес, а и не може да навреди, макари и
тази стъпка съвсем да не е задължителна.
Отгоре се засипват обилно с морска
сол, която също се притиска плътно. Кутиите се затварят капаците и се оставят
за 24 часа в хладилник на студено.
На другия ден парчетата се изравят от солта,
изплакват се бързо, но обилно със студена вода и се подсушават с кърпи.
Приготвя се смес от червения пипер и чесъна на прах, след което парчетата месо
се овалват и втриват неколкократно в нея докато поемат.
Оттук нататък е ясно –
канапи и в сушилнята за пастърми на открития балкон.
И отчайващо дълго чакане,
което зависи от много фактори – време, дебелина и т.н. На мен ми отне 12 дни.
Но пък наистина стана божествено вкусна! Сега трябва да бягам за червеното вино…
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар