Търсене в този блог

събота, 16 декември 2017 г.

СВИНСКИ ГЪРДИ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ



Поредната рецепта традиционна и изключително проста рецепта, особено подходяща за точно това време навън…

Необходими продукти (за 6 порции)
1 кг. свински гърди (аз си избрах обезкостени)
1 малка зелка (около 1,2 кг излезе)
½ глава чесън
2-3 с.л. мас (аз използвах патешка поради вкуса и ползите от нея, но става и със свинска)
1 с.л червен пипер
½ с.л. черен пипер

Приготвяне
Тази рецепта е много подходяща за начинаещи кулинари, тъй като в нея е няма какво да се сбърка… Започва се със зелката, която се изчиства от кочана и се нарязва на колкото се може по-тънки ленти.


Поставя се в гювеч или дълбока тава с капак. Скилидките чесън се обелват, нарязват на шайби и се слагат при нарязаното зеле.


Добавят се подправките, мазнината и месото.



Сол не се слага, тъй каато киселото зеле е солено. Други подправки също не препоръчвам, че да се усети добре вкуса на мемсото и зелето. Всичко се бърка много добре с ръка, така че мазнината и подправките да достигнат навсякъде в зелето (ориентирате се по равномерното червено оцветяване, дължащо се на червения пипер).


Похлупва се с капака и се пече около час и половина на 200 °С без вентилатор. След 30-40 минути се разбърква през интервали от 15-20 мин. Капакът се маха и температурата се смъква на 160 °С. Пече се открито още около 30-40 минути. Разбърква се през 10 мин.
Добър апетит и наздраве в студа!



Няма коментари:

Публикуване на коментар